Oamenii de știință avertizează că, în prezent, ne aflăm într-un „teritoriu neexplorat” ca urmare a schimbărilor climatice determinate de om, potrivit Vice.com.

Amenințările uriașe pe care schimbările climatice le aduc oamenilor și ecosistemelor

Cercetătorii au subliniat problemele grave actuale cauzate de extremele climatice care bat toate recordurile, avertizând cu privire la posibilitatea unui colaps al societății, în viitor. De asemenea, semnatarii contestă creșterile recente ale subvențiilor pentru industria combustibililor fosili, care este principalul motor al schimbărilor climatice.

Raportul din 2023, publicat în revista BioScience, este cea mai nouă actualizare dintr-o serie anuală numită „World Scientists Warning of a Climate Emergency”. Din 2019, oamenii de știință urmăresc amenințările tot mai mari pe care încălzirea globală și fenomenele extreme le aduc oamenilor și ecosistemelor din întreaga lume.

Temperaturile din iulie, cele mai ridicate, din ultimii 100.000 de ani

Noul raport, condus de ecologistul William Ripple de la Universitatea de Stat din Oregon, avertizează că 2023 a fost un an devastator, cu incendii extreme, inundații, valuri de căldură și alte dezastre naturale amplificate de schimbările climatice. Autorii sugerează că temperaturile din luna iulie s-ar putea să fi fost cele mai ridicate de pe Pământ, din ultimii 100.000 de ani. Ei susțin că acesta este „un semn că împingem sistemele planetare către o instabilitate periculoasă”.

Ne temem de teritoriul neexplorat în care am intrat acum

„Ca oameni de știință, ni se cere să spunem publicului adevărul despre crizele cu care ne confruntăm, în termeni simpli și direcți”, au scris Ripple și colegii lui în raport. „Adevărul este că suntem șocați de ferocitatea evenimentelor meteo extreme din 2023. Ne temem de teritoriul neexplorat în care am intrat acum”, susțin ei.

„Temperaturile medii zilnice globale nu au depășit niciodată 1,5 grade Celsius (°C) peste nivelurile preindustriale, înainte de 2000, și au depășit doar ocazional această cifră de atunci”, au remarcat cercetătorii. „Cu toate acestea, în 2023 s-au înregistrat 38 de zile la rând cu temperaturi medii globale de peste 1,5°C până pe 12 septembrie, mai mult decât în ​​oricare alt an”, adaugă ei.

Autorii au monitorizat 35 dintre „semnele vitale” ale Pământului

Autorii au petrecut ani la rând monitorizând 35 dintre „semnele vitale” ale Pământului, cum ar fi acoperirea globală a copacilor, concentrațiile de gaze cu efect de seră, temperatura oceanelor și populațiile de oameni și animale. Noul raport avertizează că 20 dintre aceste semne se află acum la extreme record, în creștere față de 16 în 2022.

Echipa lui Ripple a remarcat că modelul meteorologic El Niño și erupția din 2022 a unui vulcan subacvatic au determinat extremele climatice care au doborât recordul din acest an. Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că schimbările climatice determinate de om exacerbează multe dintre aceste procese naturale în moduri care vor genera anomalii frecvente și catastrofale în următoarele decenii.

„În 2023, schimbările climatice au contribuit, probabil, la o serie de evenimente meteorologice și la dezastre majore”, au scris cercetătorii, făcând referire la inundațiile catastrofale, soldate cu sute de morți, din China și India, la furtuna devastatoare în Libia, care a ucis mii de oameni, și valurile de căldură în întreaga lume.

„Pe măsură ce aceste fenomene continuă să se accelereze, e nevoie urgentă de finanțare mai mare pentru a compensa pierderile și daunele legate de climă în țările în curs de dezvoltare”, afirmă autorii.

„Până la sfârșitul acestui secol, se estimează că 3 până la 6 miliarde de indivizi, aproximativ o treime și până la jumătate din populația globală, s-ar putea găsi în afara regiunii locuibile, confruntându-se cu o căldură severă, disponibilitate limitată a hranei și rate ridicate de mortalitate din cauza efectelor schimbărilor climatice”, afirmă cercetătorii.