Premierul britanic Theresa May și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, au avut un schimb tensionat de replici, după ce Juncker a comparat-o pe May cu o „nebuloasă”.

Jean Claude Juncker a spus că pretențiile Marii Britanii sunt niște „nebuloase imprecise”, iar afirmațiile președintelui Comisiei Europene au deranjat-o pe Theresa May, care a luat personal spusele acestuia.

Vineri, aceasta l-a confruntat direct pe Juncker, iar experții care au descifrat dialogul dintre cei doi au redat conversația tensionată care a avut loc:

Theresa May: Cum mi-ai zis? M-ai făcut nebuloasă. Ba da, așa ai spus. Nebuloasă. Ba da, ba da.

Jean Claude Juncker: Nu, nu am spus așa.

Theresa May s-a lovit de refuzul liderilor europeni de a renegocia un nou acord pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

După ce a trecut de o moţiune de cenzură cu o zi înainte, May le-a dat asigurări omologilor săi europeni, în cadrul summitului, că poate să obţină unda verde a Parlamentului dacă UE oferă ”asigurări” că acest text nu va ”prinde în capcană” Regatul Unit pe termen nedefinit, într-o uniune vamală cu UE.

”Prin bune asigurări, acest acord poate să fie votat”, a declarat ea, întrucât ”există o majoritate în Parlamentul meu care vrea să părăsească UE cu un acord”, a adăugat ea într-o reuniune cu uşile închise, potrivit unui reprezentant britanic.

Europenii, care s-au declarat cu toţii ”pregătiţi să o ajute” pe May, au adoptat un text menit să potolescă îngrijorările Parlamentului britanic. Însă el nu are valoare juridică.

Iar ei au repetat că acordul divorţului ”nu poate fi renegociat”. Ei nu şi-au ascuns nerăbdarea faţă de cererile considerate încă prea vagi cu privire la noua relaţie pe care Londra vrea să o lege cu UE după Brexit.

 

”Prietenii noştri britanici trebuie să spună ce vor în loc să ne transmită ce vrem noi”, a lansat, în faţa presei preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

În ofensivă, Juncker a anunţat apoi că CE urmează să publice miercuri, la 19 decembrie, ”toate informaţiile utile în general care privesc pregătirea unui «no deal»”. Ipoteza unui Brexit fără acord devine pe zice trece mai puţin improbabilă..

Potrivit unei surse europene, atmosfera la summit era ”foarte rea”. “Theresa May a fost incapabilă să formuleze ceea ce vrea” şi a fost întreruptă cu regularitate de către cancelarul german Angela Merkel, care a întrebat-o ce aşteaptă exact, a declarat această sursă.