Biroul de Informare Publică și Relații cu Mass Media al CSM-ului a făcut astăzi public un comunicat pentru a aduce în atenția oamenilor informații legate de solicitarea Ministerului Justiției de formulare a observațiilor la raportul MCV.

În respectivul comunicat sunt menționate următoarele:

„În cursul serii de 18 octombrie 2019, ora 20:16, a fost transmisă președintelui și vicepreședintelui Consiliului Superior al Magistraturii, de către Ministerul Justiției, prin intermediul corespondenței electronice, solicitarea ca până la data de 19 octombrie 2019, ora 12:00 un membru al Consiliului sau un reprezentat autorizat să participe la sediul ministerului la întâlnirea organizată în scopul dezbaterii Raportului MCV pentru anul 2019.

Ministerul Justiției a informat prin aceeași corespondență că raportul are regimul unui document clasificat și poate fi consultat numai la sediul ministerului, iar participanții la întâlnirea organizată trebuie să fie autorizați pentru a avea acces la informații clasificate.

Precizăm că este fără precedent și inadmisibil pentru exercitarea prerogativelor constituționale ale Consiliului ca Raportul MCV să poată fi consultat de către membri în regimul unui document clasificat și într-o perioadă atât de scurtă, aspect ce conduce la imposibilitatea exercitării atribuțiilor de către membrii care nu au acces la informații clasificate.”

Menționăm faptul că, recent, a existat un alt conflict în care CSM a fost implicat. Concret, este vorba despre disputa dintre Lia Savonea, șefa CSM și Ana Birchall, ministrul interimar al Juștiției, generat din următoarele două motive:

„Primul: ingerinţă gravă în activitatea procurorilor, mă refer la activitatea de urmărire penală. Al doilea – acţiuni de subminare a autorităţii CSM în calitatea sa constituţională de garant al indepenendenţei justiţiei”, a spus Savonea.