Vicepreşedintele Federaţiei Române de Tenis, George Cosac, a declarat, joi, că în cei 3 ani de procese, în care a fost contestată conducerea, Federaţia Română de Tenis a pierdut 4-5 milioane de euro din finanţările de la Ministerului Tineretului şi Sportului, bani care ar fi fost investiţi în dezvoltarea acestei discipline.

„Sigur, este o decizie bună, prin care Federaţia Română de Tenis îşi reintră în drepturi, o decizie prin care angajaţii federaţiei, cu excepţia conducerii, preşedinte şi vicepreşedinţii care nu sunt remuneraţi, îşi vor primi drepturile salariale de la Ministerul Tineretului şi Sportului. Pentru că până acum au fost plătiţi din sponsorizări şi din fondurile proprii. Este vorba despre copiii din loturile naţionale, despre toate competiţiile care vor primi o altfel de finanţare. Una peste alta, de trei ani de când suntem în procese, Federaţia Română de Tenis a pierdut între 4 şi 5 milioane de euro, bani care ar fi mers în proiecte de dezvoltare, în susţinerea jucătorilor de tenis.

Din păcate noi am avut un club care ne-a ţinut în procese în ultimii 3 ani pe o eroare birocratică. De ce spun asta, pentru că problema aceasta este din anul 2001 când s-au reorganizat federaţiile, iar în situaţia aceasta au fost 21 de federaţii, dintre cele mai importante din ţară. Toţi au avut Adunări Generale şi au ajuns la concluzia că pentru binele respectivei discipline sportive normal este să fie înscrişi toţi (membrii – n.red.), mai puţin la tenis unde persoane cu interese strict personale au ţinut în procese Federaţia Română de Tenis”, a declarat Cosac pentru Agerpres.

„Puţin probabil că vom putea primi ceva retroactiv”

Întrebat dacă federaţia va solicita finanţare de la MTS din acest an, Cosac a spus: „Vă daţi seama că noi încercăm să recuperăm cât de mult se poate, dar rămâne de văzut legal ce se poate da. Mai mult ca sigur finanţarea se va face pe următoarele proiecte şi competiţii. Puţin probabil că vom putea primi ceva retroactiv. Măcar pe următoarele 6 luni din an. Din ceea ce ştiu eu, finanţarea e destul de scăzută la ora actuală vizavi de federaţii. Sper ca ministerul să aibă bani şi pentru proiectele federaţiei de tenis şi să fi prins în buget, pentru că bugetul s-a făcut la începutul anului, perioadă în care Federaţia Română de Tenis nu a fost acceptată. Sperăm să intrăm într-o normalitate”.

Conducerea Federaţiei Române de Tenis a fost recunoscută în instanţă după ce a câştigat la Curtea de Apel procesul intentat de reprezentantul clubului Pamira Sibiu, Marius Vecerdea, prin care contesta alegerea lui Ion Ţiriac la preşedinţia FRT. Conform reglementărilor Legii Sportului, Federaţia Română de Tenis va putea astfel beneficia de finanţare de la bugetul de stat prin fonduri alocate de Ministerul Tineretului şi Sportului.

Acesta este al treilea an în care Federaţia Română de Tenis nu primeşte finanţare de la bugetul de stat din cauza problemelor juridice.

Curtea de Apel Bucureşti a confirmat definitiv joi, 11 iunie, conducerea Federaţiei Române de Tenis

„Prin hotărârea definitivă pronunţată astăzi, 11.06.2020, Curtea de Apel Bucureşti a respins ca nefondate toate apelurile formulate de asociaţiile Tenis Club Pamira, Tenis Club Olimp şi Triumf 2000 împotriva sentinţei Tribunalului Bucureşti prin care s-a dispus înscrierea noii componenţe a organelor de conducere ale Federaţiei Române de Tenis, votată prin hotărârea Adunării Generale de Alegeri din 19.06.2019. În consecinţă, înscrierea noii componenţe a organelor de conducere a fost confirmată cu titlu definitiv de instanţele de judecată. Comitetul Director al FRT este compus din Ioan Ţiriac – Preşedinte, George Cosac, Răzvan Itu, Alina Cercel-Tecşor şi Adrian Marcu – Vicepreşedinţi”, se arată într-un comunicat de presă al FRT.

Ion Ţiriac a fost ales preşedinte al Federaţiei Române de Tenis la data de 19 iunie 2019, contracandidatul său, Marius Vecerdea, reprezentant al clubului Pamira din Sibiu, anunţând la finalul Adunării Generale că va contesta alegerile în instanţă.