Investigaţia are ca obiect o posibilă trucarea a licitaţiilor organizate, în perioada 2011-2015, de Electrica SA, E.ON, Enel şi CEZ pentru atribuirea contractelor de furnizare a contoarelor electrice şi echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice în cadrul licitaţiilor.

„Suspectăm că aceste companii s-au înţeles şi şi-au împărţit contractele, stabilind dinainte câştigătorii licitaţiilor organizate de operatorii de energie electrică” a declarat Bogdan Chiriţoiu , preşedintele Consiliului Concurenţei.

În cadrul investigaţiei, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile AEM S.A., ELECTROMAGNETICA S.A., ELSTER ROMETRICS S.R.L. şi ENERGOBIT S.A., precum şi la sediile operatorilor de distribuţie a energiei electrice. Documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei.
Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial. Efectuarea acestor inspecţii nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte vinovăţia întreprinderilor investigate şi nici în ceea ce priveşte rezultatul final al investigaţiei declanşate.