Călin Șerban, căci despre el este vorba, faimosul de la Exatlonul din sezonul 3, are o poveste extrem de interesantă cu privire la fostul primar PSD al orașului Constanța, controversatul Radu Mazăre. Tânărul, devenit vedetă în emisiunea de la Kanal D, a devenit primul instructor român de kite-surfing. Așa a ajuns să-l cunoască pe Radu Mazăre, un împătimit al acestui sport, care i-a propus să intre cu el în ”afacerea Madagascar”, potrivit wowbiz.ro.

„În 2001 m-am întâlnit pe plajă cu încă un român, Ovidiu Bănuță, plus încă un tip, Dorin… și ei aveau zmeie, dar nu știau să se dea. Eu măcar luasem niște cursuri, încercam să urc în vânt. L-am cunoscut și pe Tache Iulian care pe vremea aceea vindea echipament sportiv de iarnă. Prin 2003 ne-am decis să începem ceva împreună. El a luat plaja H2O, a cesionat-o de la Apele Române și a deschis un băruleț micuț. Am decis să facem kite. Atunci l-am cunoscut pe Radu Mazăre. Venea pe plajă la noi destul de des, era cu sportul. A văzut despre ce este vorba, i-am explicat în câteva cuvinte. Încă nu eram instructor, am devenit ulterior. Am fost primul instructor român de kite-surfing. Veneam în fiecare vară la H2O, am avut și 60-80 de elevi pe sezon, s-au perindat foarte multe persoane publice pe acolo de-a lungul anilor pe care i-am instruit. Și Radu mi-a adus o grămadă de prieteni de-ai lui, și familia. În timp am devenit foarte bun prieten cu Radu. Nu a fost elevul meu, dar i-am arătat și eu câteva lucruri. I-a plăcut și își procurase instantaneu echipament de la noi pentru că începusem să importăm deja. La noi a văzut prima oară. Băieții care au plaja au firma asta, eu sunt doar un colaborator”, a povestit Călin Șerban despre Radu Mazăre.

WOWbiz.ro: Cum ai ajuns să faci afaceri cu Radu Mazăre?

Călin Șerban: Între 2005 și 2007, Radu a venit la Kite extrem de des, el fiind și primar în acea perioadă. Toată lumea aștepta să vină, se făceau poze cu el, filmări. Era o persoană publică importantă când era primar. Într-unul din ani mi-a zis: Bă, Chelule, că așa îmi zicea, vreau să-mi cumpăr o insulă sau să iau niște teren pe o insulă și să te fac manager de insulă. Da frate, se aprobă, nici o problemă… Mă bag. Inițial a vrut în Papua Noua Guinee sau în altă zonă, să-și facă el o școală de kite sau ceva de genul ăsta, unde să meargă să se dea cu kite-ul. El călătorea foarte mult: Brazilia, Egipt, Turcia – astea sunt locații unde am fost și eu cu el. Eu mergeam cu el la kite. Luam zone unde era mai ieftin: în Hurghada, la 5 stele, all inclusive, două săptămâni era ceva de genul 6-700 euro de persoană maxim, cu avion cu tot. Stăteam în hotel de 5 stele și ne dădeam toată ziua cu kite-ul.

 

WOWbiz.ro: Cum s-a ajuns totuși la Madagscar?

Călin Șerban: El a vrut ulterior în Madagascar… Băi chelule, am găsit cel mai tare loc de pe planetă din punct de vedere vânt. Într-adevăr, acolo în Nord, unde a cumpărat terenul respectiv – a luat 2 hectare de plajă – era foarte ieftin. Ceva de genul 10.000 euro pe două hectare, bani cu care în România nu poți să-ți iei nici 200 m. Mi-a zis că a cumpărat teren acolo și vrea să facă un restaurant și niște bungalow-uri, asta era ideea la început. Era treaba lui cum face rost de sponsori sau de bani, nu m-a interesat niciodată de la cine a luat împrumut. El așa mi-a zis, că a luat împrumut și că trebuie să-i dea înapoi. Apoi mi-a zis: vrei să mergi să faci asta? Da, gata, merg…

 

Călin Șerban:  Prin 2012 parcă am fost împreună acolo, ne-am dat cu kite-ul, am văzut terenul… nu era nimic acolo. Era un teren cu arbuști, copaci, o plajă foarte frumoasă, un golf mișto și o dună înaltă pe care erau numai bălării. Și am început să merg în fiecare primăvară și toamnă. Iarna eram la munte, pe zăpadă cu snow-kite-ul în Bucegi, vara în Mamaia la H2O, iar la 1 septembrie și 1 martie plecam în Madagascar.

 

WOWbiz.ro: Care a fost rolul tău propriu-zis? Ce ai făcut în Madagscar?

Călin Șerban: În Madagascar a trebuit s-o iau de la zero, am înființat o firmă, am luat-o de la zero. A fost foarte greu, îți dai seama, se vorbea malgașa și franceza acolo. Eu habar nu aveam franceză, a trebuit să iau lecții de franceză. Terenul a fost luat în concesiune de un român de acolo, pe jumătate malgaș. Nu poți să cumperi teren dacă nu ești de acolo. În actul de concesiune a existat o clauză că închiriază terenul ăsta pentru 99 de ani firmei pe care am făcut-o eu acolo. Apoi am luat oameni să defrișăm terenul, am băgat buldozer să-l terasez și să-l amenajez, am căutat firmă care să aducă curent – până la urmă am făcut panouri fotovoltaice, am căutat apă – a trebuit să facem 4-5 puțuri să dăm de apă dulce. Au fost multe probleme, pentru că eu nu știam pe nimeni acolo. Malgașii nu prea se pricepeau, ei aveau alte standarde de calitate. La ei, 5 stele e o casă din lemn. Trăiesc în niște colibe făcute din 4 stâlpi, nu știu ce-i ăla unghi drept. Eu aveam ceva experiență în domeniul construcțiilor pentru că prin 2007 eu vândusem toate apartamentele și făcusem o hală industrială în Brașov împreună cu fratele meu, pe care am închiriat-o. Am stat ceva pe șantier și am căpătat ceva noțiuni despre construcții. Practic, am ridicat resortul din Madagascar singur, de la zero. Mi-am luat chirie acolo, sunt rezident în Madagascar, am învățat și malgași puțin, franceză. Eu am stat acolo până la deschiderea propriu-zisă. La un moment am devenit asociat, având 3% din întreaga afacere.