Vânzările mondiale de calculatoare personale sunt în scădere. Atât IDC, cât şi cei de la Gartner, cele mai mari firme de cercetare de piaţă din lume, au anunţat că vânzările mondiale de calculatoare personale (PC) au scăzut cu 0,1% în al doilea trimestru al acestui an. Motivul este simplu, utilizatorii se îndreaptă din ce în ce mai mult spre dispozitivele mobile de genul tabletelor şi telefoanelor mobile. În ciuda avalanşei de tablete, de telefoane inteligente şi laptopuri din ce în ce mai subţiri, desktopul rămâne preferatul pasionaţilor de jocuri şi al celor care vor să experimenteze cu calculatorul lor. Pentru aceştia din urmă, fundaţia Raspberry Pi a inventat cel mai mic computer din lume. Ideea din spatele acestui PC, care este de fapt o placă de bază de mărimea unui card de credit, a apărut în anul 2006, atunci când Eben Upton şi colegii lui de la Universitatea din Cambridge au observat o scădere drastică a numărului de studenţi interesaţi de Ştiinţa Calculatoarelor.

PC-ul inventat de Eben Upton şi de fundaţia Raspberry Pi are menirea de a încuraja o nouă generatie de utilizatori ai PC-ului să descopere şi să-şi dezvolte abilităţile de programare. Deşi măsoară 85,60mm x 53,98mm x 17mm şi are o greutate de 45 grame, Raspberry Pi îndeplineşte multe din funcţiile unui computer tradiţional. Cu Raspberry Pi poţi edita documente, poţi viziona conţinut video HD şi te poţi juca. Mini-calculatorul are un procesor ARM de 700 de MHz şi 256 de MB memorie RAM. Sistemul de operare este Linux. Preţul este 35  de dolari. Trebuie specificat că Raspberry Pi se livrează ca  placa de bază. El nu vine cu cabluri.

PC-ul deghizat în stick USB


FXI Cotton Candy este un alt computer care a deţinut titlu de cel mai mic computer din lume, iar acesta nu are nevoie de cabluri. FXI Cotton Candy poate fi confundat foarte uşor cu un stick USB la prima vedere. Acesta a fost prezentat în cadrul Consumer Electronic Show din Las Vegas în luna ianuarie şi pus în vânzare o lună mai târziu. Împreună cu un ecran, tastatură şi mouse, acesta funcţionează ca un PC normal. Se poate naviga pe internet, se pot rula jocuri şi se pot urmări filme Full HD. FXI Cotton Candy are un procesor ARM Cortex A9 dual core de 1,2GHz, procesor grafic video ARM Mali 400, memorie RAM 1GB, mufă HDMI, port micro USB şi Wi-Fi. În ceea ce priveşte sistemul de operare, dispozitivul este echipat cu Android şi Ubuntu. Preţul unui model este de 200 de dolari.

Deoarece cele două modele de mai sus pot fi cu greu numite PC-uri, Sapphire, producător și furnizor de top la nivel mondial de plăci grafice pentru PC-uri și plăci de bază, consideră că modelele sale de mini PC-uri sunt cele mai mici din lume. Sapphire Edge HD3, ultimul model din gama de mini PC-uri, este descris ca un PC complet dotat pentru acasă, în educație sau pentru business. Având dimensiunile unei cărţi 193x148x22mm, mini PC-ul  este echipat cu un procesor de 1,6 GHz, memorie RAM de 4GB, hard disk de 320 de GB, patru porturi USB. În plus, acesta  asigură o grafică de rezoluție mare cu ajutorul interfeței HDMI full HD,  precum și o ieșire VGA pentru monitor și porturi încorporate pentru audio: mic-in și line-out. PC-ul vine fără niciun sistem de operare, însă este compatibil cu majoritatea, inclusiv Windows 7._

                                      Sapphire Edge HD3
Procesor: AMD APU
E450 1.6GHz
Memorie RAM: 4GB
Hard disk: 320 GB
Video: AMD Radeon HD6320
Sistem de operare: Free DOS
Preţ: 1.700 lei

FXI Cotton Candy
Procesor:
ARM Cortex A9, 1.2GHz
Memorie RAM:  1GB
Video: Quad-core
ARM Mali-400MP
Sistem de operare:
Android, Ubuntu
Preţ: 200 dolari

Raspberry Pi
Procesor: ARM1176JZFS, 700 MHz
Memorie RAM: 256 MB
Video: Broadcom VideoCore IV
Sistem de operare: Linux
Preţ: 35 dolari