La televiziune, în ziare, pe internet, în newsletters, mesajul „lor“ este aproape la unison: „Acum e timpul să cumperi acţiuni la bursă!“ Este studiat că investitorii la bursă iau decizii şi acţionează în mod iraţional, dar, totuşi, când mesajul este în discordanţă totală cu trendul negativ al pieţelor şi mai implică şi risc financiar, te întrebi: „De ce să cumpăr, şi måine este o zi!“ Şi bine faci dacă gåndeşti aşa. În plus, ziua de måine poate fi una şi mai bună decåt cea de astăzi pentru evaluarea unei cumpărări.  

Este de contestat că inflaţia globală se află în trend ascendent şi nu în scădere, aşa cum susţin unii analişti. Pentru a o ţine în şah, dobånzile trebuie mărite, ceea ce este negativ pentru orice bursă. Dobånzi mărite înseamnă împrumuturi costisitoare şi restrictive pentru business şi clienţii privaţi. Cu alte cuvinte, mai puţine oportunităţi pentru creştere şi consum. Şi totul devine un cerc, un „Catch 22“.

Cum ieşi din el? O soluţie ar fi dibăcia unor „super minţi“ vizionare la nivel economic şi politic care să conducă orchestra de muzicieni buni, dar egoişti. O alta, naturală, este cea de auto-ajustare a exceselor. Ambele au funcţionat în trecut, dar luånd în considerare situaţia actuală complexă şi în lipsa unui dirijor genial, situaţia naturală (un crash) arată foarte posibilă şi probabilă. Să nu uităm că adevărată panică, în piaţa americană, nu şi-a mai făcut simţită prezenţa din 2003. În plus, ea trebuie să înglobeze atåt volum, cåt şi preţ. 

Mesajul „lor“ ne îndeamnă să cumpărăm acţiuni pentru că sunt „ieftine“ şi fundamentalele sunt excelente. Textele sunt extrase parcă dintr-o lucrare de licenţă în care totul apare logic, curat, frumos şi demn de un 10 cu îmbrăţişări. În schimb, graficul alăturat este din viaţa reală, unde se cåştigă şi se pierd bani. De ce să mă grăbesc? I rest my case pånă săptămåna viitoare.

sursa: https://ta.educofin.com112-14733-2.jpg