Trustul de familie al mogulului imobiliarelor Rene Benko a plătit aproape 30 milioane de euro pentru a cumpăra proprietatea Stueblergut, amplasată la jumătatea distanţei dintre Viena şi nordul Italiei. Proprietatea are 1.300 de hectare de teren şi pădure, o capelă mică şi un han istoric, construit în anii 1300, care a funcţionat ca loc de odihnă pentru călătorii care mergeau din sudul până în nordul Europei. Proprietatea a fost vândută de familia italiană Morassutti, care a deţinut-o timp de peste 100 de ani.

„Este o proprietate minunată, cu o lungă tradiţie şi clădiri de valoare istorică. Intenţionăm să renovăm întregul ansamblu şi pentru noi aceasta este o bună modalitate pentru a ne diversifica portofoliul”, a spus Benko.

Avere construită prin vânzarea de Red Bull

Prin această achiziţie, Benko va pune piciorul, pentru prima dată, în regiunea de unde provine rivalul Dietrich Mateschitz. Acesta din urmă, cel mai bogat om din Austria, şi-a construit averea prin înfiinţarea companiei care vinde băutura energizantă Red Bull. De-a lungul timpului, Mateschitz a cumpărat mai multe proprietăţi în provincia Styria şi a restaurat conacele de pe aceste proprietăţi.

Pădurile sunt un activ preferat de austriecii bogaţi pentru că le permit să evadeze din marile oraşe şi în acelaşi timp să se bucure de aprecierea pe termen lung a valorii investiţiilor lor. Vechi familii austriece, precum Habsburgii, şi biserica catolică se numără printre cei mai mari proprietari de terenuri din Austria.

Rene Benko are conace pe două domenii de vânătoare din provinciile Burgenland şi Tyrol. Miliardarul, care trăieşte în Tyrol, spune că a început să investească în păduri pentru a-şi diversifica imperiul imobiliar, care include în principal spaţii comerciale şi clădiri de birouri. În trecut, Benko a investit sute de milioane de euro pentru a renova clădiri istorice din Viena, permiţând accesul publicului în unele din aceste clădiri.

Valoarea va crește

Odată cu preluarea proprietăţii Stueblergut, Benko a preluat şi un han care era utilizat de comercianţii de vin care călătoreau între sudul şi nordul Europei pentru a-şi vinde marfa. Amplasat la o altitudine de aproape 1.500 de metri, în apropierea unei trecători prin Munţii Alpi, hanul este renumit pentru bucătăria sa cu vatră, care datează din urmă cu peste 700 de ani.

„O astfel de proprietate ajunge pe piaţă odată la un secol”, spune Klaus Bischof, brokerul imobiliar care a ajutat familia Morassutti să vândă proprietatea.

Bischof spune că a oferit această proprietate doar unui număr restrâns de clienţi pe care îi ştia interesaţi.

„Te poţi bucura de această proprietate, valoarea sa va creşte şi poţi genera un venit anul din cherestea. Este o modalitate bună pentru a-ţi diversifica portofoliul”, a arătat brokerul imobiliar.