Trebuie menționat că această insulă, situată pe fluviul Dunărea, se află în apropiere de Budapesta. De asemenea, pe insula respectivă are loc Festivalul Sziget, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din Europa iar în restul anului aceasta este folosită ca un parc deschis publicului, potrivit news.ro

O pădure naturală se află în zona care prezintă pericol de inundare

Proiectul de construire a unui baraj mobil pe malul insulei respective provoacă îngrijorare deoarece ar putea provoca distrugerea pădurii. Suprafața acesteia este de opt hectare. În acest context, mai multe ONG-uri de apărarea mediului avertizează despre acest pericol. Printre ONG-urile respective se află și World Wide Fund.

„Faptul de a găsi o asemenea pădure în bune condiţii naturale într-o capitală europeană este unic. 99% dintre spaţiile protejate au fost înregistrate aici. Însă nu este doar asta. Pădurea, în ansamblul ei, se află într-o foarte bună stare naturală”, avertizează Andrea Samu, membru al WWF Ungaria. Conform acesteia, „97% dintre zonele forestiere din câmpiile inundabile din Ungaria au fost distruse de amenajarea râurilor”, adaugă aceasta.

Manifestații împotriva barajului

Manifestațiile împotriva construirii barajului au început deja. Primul protest a fost organizat de către o asociaţie locală de prieteni ai câinilor.

„Orice-ar construi aici, suntem siguri că nu va mai veni nimeni, nouă ne va fi dificil să venim. Acesta este singurul loc în care ne putem lăsa, fără teamă, câinii la Budapesta şi nu vom mai avea posibilitatea să o facem”, susține Zsófia Gaspar.

Trebuie menționat că nu s-a aflat până în acest moment de ce are nevoie insula respectivă de un baraj împotriva inundațiilor. Inițial, Guvernul susţinea construirea unui centru nautic, însă s-a răzgândit în urma unor manifestaţii împotriva proiectului şi în favoarea apărării mediului. De asemenea, autoritatea ungară de Gestionare a Apelor este cea care prezintă această propunere cu privire la construirea barajului.