În timp ce Rusia și China se află pe ultimele locuri, respectiv 27 şi 28, companiile din Olanda, Elveţia, Belgia, Germania şi Japonia au cele mai bune scoruri.
Totuși, potrivit Transparency International, niciuna din cele 28 de ţări cercetate, printre care se află toate statele din G20, nu poate fi considerată ”complet lipsită de cazuri de mită” şi doar câteva au făcut progrese majore faţă de precedenta ediţie a clasamentului, realizată în 2008.
Din raport mai reiese că scorul Indiei s-a îmbunătăţit cel mai mult, cu o creştere de 0,7 puncte, însă rămâne în continuare în coada clasamentului. În schimb, Canada şi Marea Britanie au înregistrat cele mai mari deteriorări ale scorurilor lor, cu o scădere de 0,3 puncte.
Pe de altă parte, în timp ce contractele de lucrări publice şi construcţiile sunt cele mai vulnerabile la mită, agricultura şi producţia uşoară au cele mai bune scoruri, conform datelor detaliate pe 19 sectoare de activitate. Cu toate acestea, niciun sector nu înregistrează un scor mai mare de 7,1 pe o scară de 10 puncte.
Peste 3.000 de directori de companii din 30 de țări, selectate pe baza valorii investiţiilor străine directe şi exporturilor, au fost întrebate de Transparency International cât des companiile cu sediul în aceste ţări au dat mită.