Comisia Europeană a aprobat azi achiziţionarea companiei aeriene SN Brussels Airlines de către concernul german Lufthansa. Decizia a fost condiţionată de punerea în practică a unui set de măsuri propuse de Lufthansa pentru a înlătura temerile executivului Uniunii Europene privind condiţiile de concurenţă.

În luna ianuarie, Comisia Europeană a lansat o anchetă privind impactul potenţial al tranzacţiei asupra transportului aerian de pasageri pe unele rute între Belgia şi Germania, respectiv între Belgia şi Elveţia. Investigaţia a confirmat că tranzacţia, aşa cum s-a notificat iniţial, ar fi afectat condiţiile concurenţiale pe rutele Bruxelles – Frankfurt, Bruxelles – Munchen, Bruxeles – Hamburg şi Bruxelles – Zurich.

Ulterior, Lufthansa a prezentat un set de măsuri, printre care un mecanism care va permite companiilor nou-intrate pe piaţă să opereze zboruri pe fiecare dintre cele patru rute. În urma acestei decizii a companiei germane, Comisia a ajuns la concluzia că tranzacţia propusă nu va influenţa efectiv condiţiile de concurenţă în Spaţiul Economic European (SEE).

Poziţia CE

„Pachetul de remedii cuprinzător oferit de Lufthansa va facilita intrarea pe piaţă pe rutele vizate şi creează astfel soluţii alternative pentru pasageri. În lumina actualului proces de consolidare a sectorului aerian european, Comisia acordă atenţie apărării intereselor consumatorilor de a avea o alternativă competitivă în privinţa serviciilor aeriene în Europa”, a explicat comisarul european pentru concurenţă Neelie Kroes.

Lufthansa are drept centre de operare aeroporturile din Frankfurt şi Munchen şi baza la aeroportul din Dusseldorf. Compania germană mai controlează operatorii Swiss (cu baza la aeroportul din Zurich), Air Dolomiti, Eurowings şi Germanwings.

Brussels Airlines activează în transportul de pasageri şi cargo mai ales în Europa, dar are şi destinaţii din Africa. Compania este deţinută de holdingul SNAH.

SURSA: Agerpres