Pe lângă România, și Bulgaria trebuie să transpună aceeași directivă. Prin aceasta autoritățile naționale pot să confiște și să recupereze cu mai multă ușurință produsele și instrumentele provenite din săvârșirea de infracțiuni în UE.

„Acesta este un mijloc esențial de combatere a criminalității (organizate) și totodată o modalitate de a împiedica spălarea și reinvestirea produselor provenite din săvârșirea de infracțiuni în activități comerciale licite sau ilicite”, se arată într-un comunicat de presă al CE.

Statele membre trebuiau să transpună directiva în legislația lor națională până la 4 octombrie 2015. Bulgaria și România nu au comunicat Comisiei nicio măsură națională de transpunere. Prin urmare, Comisia Europeană a decis să trimită un aviz motivat autorităților naționale, scrie mediafax.ro.

„Bulgaria și România au la dispoziție două luni pentru a răspunde; în caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a UE cu privire la această chestiune”, mai preciează sursa citată.

Prevederile legate de confiscarea extinsă sunt cuprinse în modificările aduse Codului Penal. Acesta a trecut de Parlament, dar ulterior, pe 25 octombrie, a fost declarat parțial neconstituțional, motiv pentru care legea nu a mai ajuns la promulgare.