Așadar, Comisia Europeană a salutat decizia Consiliului UE de a accepta, începând cu martie 2024, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, cu graniţele aeriene şi maritime.

Autoritățile europene au subliniat că este vorba despre o hotărâre „istorică”.

Comisia Europeană a transmis un mesaj după aderarea la Schengen

„Comisia salută decizia unanimă de astăzi a Consiliului de a primi România şi Bulgaria în spaţiul Schengen, ridicarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime începând cu martie 2024. Aderarea lor va stimula călătoriile, comerţul şi turismul şi va consolida şi mai mult piaţa internă”, au transmis autoritățile europene într-un comunicat.

De asemenea, executivul european a dat asigurări că discuțiile privind „o decizie de ridicare a controalelor la frontierele terestre vor continua în 2024”.

Anunțul a venit în contextul în care Ministerul de Interne din Austria a transmis că în prezent nu există astfel de negocieri. Astfel, nu există o dată fermă pentru aplicarea facilităţilor Schengen la transportul terestru.

„Se aşteaptă ca o decizie a Consiliului în această privinţă (ridicarea controalelor la frontierele terestre – n.r.) să fie luată într-un termen rezonabil”, a subliniat Comisia Europeană.

Ursula von der Leyen a felicitat România și Bulgaria

La rândul ei, Ursula von der Leyen a felicitat România și Bulgaria. Președintele Comisiei Europene a susținut că decizia marchează un „moment istoric” pentru ambele țări.

Totodată, aceasta a spus și că cetăţenii români şi bulgari trebuie să fie mândri. Aceştia vor putea să traverseze liber frontierele interne maritime şi aeriene, fără controale la frontieră. Schimbarea are loc din luna martie.

Potrivit anunțului făcut de von der Leyen, această schimbare este „un mare pas înainte pentru ambele ţări”, cât și pentru spațiul de liberă circulație.

„Ziua de astăzi marchează un moment istoric pentru Bulgaria şi România. Şi o zi de mare mândrie pentru cetăţenii români şi bulgari. Începând cu luna martie, aceştia vor putea să traverseze liber frontierele interne maritime şi aeriene, fără controale la frontieră. Acesta este un mare pas înainte pentru ambele ţări şi pentru spaţiul Schengen în ansamblu. Felicitări Bulgariei şi României: această mare realizare este posibilă datorită muncii, angajamentului şi perseverenţei voastre. Datorită vouă, spaţiul Schengen va deveni şi mai puternic, în beneficiul tuturor cetăţenilor UE”, a declarat Ursula von der Leyen.

Integrarea deplină ar putea veni chiar în 2024

La rândul ei, comisarul european pentru Afaceri Interne s-a declarat optimistă. Astfel, Ylva Johansson a susținut că integrarea deplină în Schengen ar putea veni chiar în 2024. Amintim că este anul în care vor fi alegeri europene. Totodată, din toamnă va funcţiona probabil o nouă Comisie Europeană.

„Salut decizia unanimă a statelor membre de a invita România şi Bulgaria în spaţiul Schengen. Această decizie istorică a Consiliului vine după 13 ani de blocaj şi este rezultatul angajamentului politic şi al determinării. Este un pas înainte crucial care va permite cetăţenilor şi întreprinderilor să beneficieze pe deplin de drepturile lor la libera circulaţie, pe calea aerului şi pe mare. Sunt convinsă că, anul viitor, Consiliul va fi, de asemenea, în măsură să decidă cu privire la ridicarea controalelor la frontierele terestre. Voi continua să sprijin în mod activ acest proces crucial pentru Europa”, a spus Ylva Johansson.

MAE a transmis un mesaj pentru români

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis un mesaj pentru români. Autoritatea a salutat decizia privind aderarea parțială și a explicat că „această evoluţie pozitivă consolidează parcursul de integrare al României”.

„Această evoluţie pozitivă consolidează parcursul de integrare al României în cadrul Uniunii Europene şi al spaţiului de liberă circulaţie, generând avantaje directe pentru cetăţenii români atât din ţară, cât şi din străinătate. Astfel, începând cu 31 martie 2024, cetăţenii români vor putea călători liber pe cale aeriană în interiorul Uniunii Europene şi în statele asociate Schengen (Islanda, Liechtenstein, Regatul Norvegiei şi Confederaţia Elveţiană), dată fiind eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene dintre România şi aceste state. De asemenea, sunt eliminate si controalele la frontierele maritime”, a transmis MAE într-un comunicat.

Totodată, autoritatea a salutat prevederile din Decizie care permit uniformizarea politicii naţionale privind vizele de scurtă şedere în scop turistic sau de afaceri cu prevederile UE. Aceasta este o altă componentă importantă a acquis-ului Schengen care facilitează libera circulaţie în interiorul UE.

MAE a promis și că va continua să sprijine activ MAI și alte instituţii naţionale în demersurile pentru finalizarea procesului de aplicare integrală a acquis-ului Schengen.

„MAE va continua să sprijine activ Ministerul Afacerilor Interne şi alte instituţii naţionale în demersurile pentru finalizarea procesului de aplicare integrală a acquis-ului Schengen prin eliminarea controalelor la frontierele terestre. Prin declaraţiile anexate la decizia Consiliului UE, România contribuie activ la asigurarea unui spaţiu Schengen funcţional şi integrat, prin măsuri consolidate de protecţie a frontierelor externe. MAE mulţumeşte Preşedinţiei spaniole a Consiliului UE, Statelor Membre, Comisiei Europene, Parlamentului European şi altor parteneri externi pentru sprijinul constant acordat României”, a transmis instituţia.