‘Până acum anul agricol a fost marcat de o iarnă neobişnuit de lungă pentru Europa Centrală şi Occidentală, precum şi de precipitaţiile masive în lunile mai şi iunie’, a subliniat executivul comunitar într-un comunicat de presă.

Cu toate acestea, producţia europeană nu a fost afectată în ansamblu, pagubele provocate de inundaţii în unele zone fiind contracarate de condiţiile meteo favorabile din Europa de sud-est şi Peninsula Iberică, adaugă Comisia.

Conform prognozelor, suprafaţa terenurilor alocate pentru cultura cerealelor în UE ar urma să se situeze la 58,4 milioane de hectare în 2013, în creştere cu 1,3% comparativ cu anul trecut. De asemenea, randamentul este estimat la 5,2 tone pe hectar, în creştere cu peste 5% comparativ cu 2012.

Luna trecută, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a prognozat şi ea că producţia mondială de cereale ar urma să crească cu 6,5% în 2013/2014 pentru a ajunge la un nivel record de 2,460 de miliarde tone. Pe categorii de cereale, FAO estimează că producţia mondială de grâu va creşte până la 702 milioane tone în 2013/2014, producţia de cereale secundare ar urma să crească până la 1,26 miliarde tone, iar producţia de orez ar urma să crească până la 489,9 milioane tone.

SURSA: Agerpres