Marți, Comisia Europeană şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că Iranul a reluat procesul de îmbogăţire a uraniului cu 20% la o uzină nucleară subterană, încălcând acordul din domeniul nuclear semnat în 2015.

Totuși, Executivul comunitar a mai precizat că înţelegerea merită salvată, relatează Reuters, citată de Agerpres.

„Suntem profund îngrijoraţi de măsurile luate de Iran. Această acţiune este o încălcare a angajamentelor nucleare ale Iranului şi va avea implicaţii grave”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene la conferinţa de presă zilnică.

„Este regretabil, dar în acelaşi timp este foarte important să păstrăm acordul”, a mai spus el.

De menționat este faptul că decizia este cea mai recentă acţiune de nerespectare a acordului din partea Iranului. Teheranul a început să încalce înţelegerea în 2019, ca răspuns la retragerea Washingtonului în 2018 şi la reintroducerea sancţiunilor americane care fuseseră anulate în baza acordului.

Care este părerea Statelor Unite

De cealaltă parte, luni Statele Unite au denunţat cea mai recentă abatere a Iranului de la acordul nuclear internaţional, calificând activităţile de producere a uraniului îmbogăţit cu 20% drept un „şantaj nuclear”, informează AFP şi Reuters.

„Îmbogăţirea uraniului cu 20% (la uzina din Fordo) este o încercare clară a Iranului de a-şi intensifica campania de şantaj nuclear, o încercare care va continua să eşueze”, a declarat sub protecţia anonimatului un angajat al Departamentului de Stat american.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat luni că Iranul a declanşat procesul destinat producerii de uraniu îmbogăţit cu 20% în uzina subterană de la Fordo, ceea ce reprezintă o nouă încălcare a acordului nuclear semnat în 2015.

Acuzat de SUA şi Israel, principalii săi inamici, Iranul neagă constant faptul că obiectivul urmărit prin astfel de activităţi este producerea armei atomice.

Unii experţi văd în această reacţie din partea SUA o încercare pe ultima sută de metri a administraţiei Trump de a pune presiune asupra viitorului preşedinte Joe Biden în acest dosar sensibil.

Venirea la Casa Albă a lui Joe Biden este văzută ca o perspectivă plină de promisiuni de către susţinătorii acordului nuclear internaţional cu Iranul având în vedere hotărârea exprimată în campania electorală de politicianul democrat de a salva acest acord.