Precedenta estimare a OMC, care datează din luna septembrie a anului trecut, prevedea pentru acest an o creştere a comerţului mondial de 4,5%.

Creşterea comerţului mondial preconizată pentru acest an este de două ori mai mare decât creştere reală de 2,1% înregistrată în 2013, dar rămâne sub nivelul mediu de 5,3% înregistrat în ultimii 20 de ani şi sub trendul de 6% înregistrat înaintea crizei.

OMC precizează că prognoza sa privind comerţului mondial în 2014 se bazează pe ipoteza unei creşteri de 3% a Produsului Intern Brut mondial.

'În ultimii doi ani, creşterea comerţului a fost una modestă. Privind în viitor, dacă prognozele privind creşterea PIB-ului se vor adeveri, ne aşteptăm la o relansare extinsă dar modestă în 2014 şi la o nouă consolidare a acestei creşteri în 2015', a declarat directorul general al OMC, Roberto Azevedo.

Pentru 2015, OMC mizează pe o creştere a comerţului mondial de 5,3%, ceea ce ar însemna o revenire la nivelul mediu de creştere din ultimii 20 de ani.

'Riscurile la adresa perspectivelor comerţului se reduc, există un potenţial de creştere, cu atât mai mult cu cât plecăm de la o bază scăzută pentru ţările dezvoltate', subliniază economiştii OMC. Aceştia adaugă că riscurile unei crize monetare s-au diminuat în Europa, graţie îmbunătăţirii situaţiei în zona euro şi în SUA dar şi graţie reducerii tensiunii bugetare între republicani şi guvern.

În schimb, au crescut riscurile în ţările în curs de dezvoltare din cauza marilor deficite de cont curent în India şi Turcia, a supracapacităţilor de producţie în Argentina şi a reechilibrării acestor economii spre consumul intern. În plus, dacă se vor agrava conflictele regionale din Orientul Mijlociu, Asia şI Ucraina, acestea ar putea provoca o creştere a preţurilor la energie şi ar perturba fluxurile comerciale, avertizează experţii OMC.
Sursa: Agerpres