Marea Britanie va prelua comanda forței NATO de reacție rapidă

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, Marea Britanie va prelua, timp de un an, comanda forței NATO de reacție rapidă. În aceasta, armata britanică participă cu o brigadă ușoară mecanizată.

Anunțul a fost făcut joi, pe 28 decembrie, de către Alianță, într-un comunicat.

Forța NATO de reacție rapidă, cunoscută sub numele de „Forța Întrunită cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat” (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF), a fost înființată în 2014, ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia. Aceasta a fost prima dată desfășurată în 2022 pentru apărarea colectivă a Alianței, în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei în februarie 2022.

Nouă state membre ale Alianței contribuie cu trupe la această forță de reacție rapidă, având aproximativ 6.000 de soldați în efectivele terestre. Comanda acestei forțe este rotativă, fiind preluată de statele participante în fiecare an. În prezent, Marea Britanie a preluat comanda de la Germania.

Teama unui conflict cu Rusia este în creștere

Îngrijorarea cu privire la posibilitatea unui conflict cu Rusia crește în cadrul Alianței. Această perspectivă sumbră este adusă în discuție de către un serviciu secret european, conform informațiilor publicate de ziarul german Bild.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, anticipează un posibil atac rusesc asupra NATO într-un interval de mai puțin de un deceniu. Mai exact, între cinci și opt ani. În consecință, el subliniază necesitatea ca Alianța să „ajungă din urmă” Rusia în ceea ce privește capacitățile militare și industriale.

Alții cred însă că pericolul este și mai aproape. Jacek Siewiera, șeful Biroului de Securitate Națională al Poloniei, a avertizat că țările din flancul estic al NATO ar trebui să se pregătească pentru o posibilă confruntare în doar trei ani. Prin urmare, Polonia susține că, după pierderile catastrofale din Ucraina, Rusia ar putea redeveni capabilă de un conflict militar mult mai rapid decât prognozează ministrul german al Apărării.

Un serviciu secret european a prezentat un scenariu dramatic. Acesta a sugerat că Rusia ar putea lansa o nouă ofensivă asupra Europei în iarna următoare (2024/2025). Conform sursei, atacul ar putea avea loc într-un moment în care Statele Unite ar fi „fără lider”. În acest caz, ar fi imposibilă o intervenție imediată în sprijinul statelor europene.

Acest scenariu implică eventualitatea ca Joe Biden să piardă alegerile la începutul lunii noiembrie 2024. Posibilul său succesor ar fi învestit în funcție în ianuarie 2025.