Touchscreen, cameră foto cât mai performantă, procesor de mare viteză şi, dacă se poate, Android. Sunt reperele celor mai recente modele de telefoane mobile lansate pe piaţa locală.

În rezultatele financiare ale Orange România, contribuţia serviciilor de date la veniturile totale din servicii raportate în primul trimestru a fost de 13,8%, faţă de 12,4% cât era anul trecut. „Pe lângă acoperirea extinsă şi performanţa reţelei de date Orange, un alt factor care a contribuit esenţial la această creştere a fost introducerea ofertelor cu smartphone la ta­ri­fe acce­sibile pentru toţi clienţii“, precizează compania. „Astfel, vânzările de smartphone-uri în primul trimestru al acestui an s-au dublat faţă de anul precedent“.

208-51201-31_galaxyspica_a_17.jpgAşa încât nu trebuie să mire că producătorii continuă să lanseze pe piaţa locală cele mai noi modele de telefoane mobile. Astfel, printre cele mai recente lansări se numără HTC Desire şi HTC Legend, dar şi Samsung Galaxy Spica sau Nokia X6. Asta nu înseamnă că telefoanele ieftine au dispărut din ofertele producătorilor, însă scăderea din ultimul timp a preţurilor şi inovaţiile din domeniu au făcut ca smartphone-urile să fie în continuare vedetele pieţei.

„Există o preferinţă crescută pentru telefoanele high-end, nu neapărat datorită unor convingeri ale cumpărătorilor legate de statutul social, ci mai degrabă datorită varietăţii funcţiilor pe care le îndeplinesc aceste produse, cele mai multe fiind legate de nevoia de navigare pe internet, de comunicarea pe site-urile de socializare prin email etc.“, spune Mădălin Durca, director de marketing la PCfun. El adaugă că, odată intrate în oferta magazinului online, telefoane ca HTC Desire sau Nokia 8800 Carbon Arte au fost destul de bine primite de cumpărători.

Ce noutăţi aduce primăvara

208-51200-31_xperia_17.jpgSony Ericsson vine cu patru modele noi Xperia, la preţuri ce variază de la 1.200 la 2.100 lei. Reţelele sociale fiind în continuare în centrul atenţiei producătorului, utilizatorii Xperia X10 pot afla ce spun prietenii lor înscrişi în astfel de reţele şi pot avea acces la pozele publicate de aceştia, dar şi la email-urile şi documentele trimise de ei.

Utilizatorii HTC Desire şi HTC Legend, cele mai recente modele lansate de producător, pot avea acces rapid şi direct la aplicaţiile cel mai des folosite (widget-urile utile, contactele, contul de email sau mesajele primite) pe cele şapte ecrane disponibile.

208-51199-31_nokiax6_white_pink_17.jpgNici Nokia nu s-a lăsat mult aşteptată la capitolul noutăţi high-end. Nokia X6, cu memorie de 16GB, este capabil să stocheze peste 5.500 de melodii, fiind practic conceput ca un tonomat mobil. Pe lângă funcţiile pentru muzică şi reţele sociale, terminalul punctează şi prin camera foto de 5MB cu optică Carl Zeiss. Noutatea Samsung este modelul Galaxy Spica, construit pe tehnologie Android. Modelul oferă suport DivX, în premieră la un telefon cu sistem Android, eliminând astfel efortul convertirii formatelor fişierelor. În plus, este dotat cu DNSe 2.0, pentru o mai bună calitate a sunetului. În această primăvară, aşadar, accentul cade pe viteza de navigare şi pe calitatea camerei foto, două elemente esenţiale pentru utilizatorii conectaţi la reţelele sociale.

HTC DESIRE – Sistem de operare Android 2.1 (Eclair), ecran de 3,7“,  cameră foto de 5MP cu autofocus şi blitz, procesor de 1GHz
Pret: 1.850 LEI

NOKIA X6 – Cameră de 5 megapixeli cu tehnologie optică de la Carl Zeiss, ecran de 3.2“, de tip widescreen, memorie 16GB
Pret: 1.500 LEI

SONY ERICSSON XPERIA X10 MINI PRO – cameră de 8,1MP, înregistrare în format HD, opţiuni de detectare a zâmbetului şi a feţei
Pret: 1.200 LEI

SAMSUNG GALAXY SPICA – sistem de operare  An­droid, procesor de 800 MHZ, suport pentru DivX, acumulator de 1.500mAh
Pret: 1.099 LEI