Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), un Cod portocaliu de inundaţii este valabil până marți la ora 18:00, pe râul Crişul Alb. O altă avertizare Cod galben a fost emisă pentru râuri din cinci bazine hidrografice, valabilă până miercuri, la ora 16:00.

Potrivit hidrologilor, Codul portocaliu vizează râul Crişul Alb, sectorul aferent S.H. Gurahonţ (judeţul Arad).

Codul galben a fost emis pentru râurile din bazinele hidrografice Crişul Negru – sector aval confluenţă cu râul Holod (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb – sector aval S.H. Crişcior (judeţele: Hunedoara şi Arad), Timiş – sector aval S.H. Şag (judeţul Timiş), Bârzava – sector aval S.H. Moniom (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Moraviţa (judeţul Timiş).

INHGA precizează că, începând cu ora 11:00, a fost ridicată avertizarea din celelalte bazine hidrografice avertizate anterior.

Zeci de gospodării sunt amenințate de inundații

Debitul râurilor a crescut în urma ploilor abundente din ultimele zile. Pompierii au intervenit în mai multe județe din țară, au eliberat drumurile acoperite de apă și au salvat un bărbat surprins de viitură. Mai multe sate au rămas fără drum de acces, după ce apa a rupt un pod.

Prognoza meteo 29 decembrie

Vremea se va menține predominant închisă, dar cu valori termice peste cele specifice perioadei în cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime se vor încadra între 1 şi 9 grade, mai scăzute în Moldova până spre -5 grade, iar cele minime, în general, între -4 şi 6 grade. Temporar se vor semnala precipitații, în prima parte a intervalului în jumătatea de vest și pe spații mai mici în rest, apoi în sud și sud-est și local în celelalte regiuni. Acestea vor fi mai ales sub formă de ploaie, însă la munte treptat vor predomina ninsorile. Pe arii restrânse vor fi depuneri de polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane. Îndeosebi dimineața și noaptea, pe alocuri, se va semnala ceață.

Prognoza meteo 30 decembrie

Cerul va avea înnorări și în cursul zilei se vor semnala ploi în sud-estul țării și pe spații mici în rest. Noaptea, precipitațiile vor fi predominant sub formă de ploaie în regiunile nordice și centrale și pe arii restrânse în rest. La munte, precipitațiile vor fi mixte, iar la altitudini mari, în special în a doua parte a intervalului va ninge. Izolat, mai ales noaptea vor fi condiții de polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări noaptea la munte, cu precădere la altitudini mari. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 și 9 grade, mai scăzute în Moldova, iar cele minime, în general, între -3 și 2 grade.

București

Cerul va fi noros, iar pe parcursul zilei, temporar va ploua. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 5…6 grade, iar cea minimă de 0…2 grade.

Prognoza meteo 31 decembrie

Valorile termice se vor situa peste mediile climatologice ale perioadei. Astfel, maximele se vor încadra în general între 4 și 10 grade, iar cele minime între 1 și 7 grade. În jumătatea de nord a țării, vor fi înnorări în general persistente și precipitații, mai ales sub formă de ploaie, iar la munte, în zona înaltă, vor predomina lapovița și ninsorile. În restul teritoriului cerul va fi temporar noros, iar ploi slabe se vor semnala pe arii restrânse, cu o probabilitate mai mare în cursul nopții. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare la munte, îndeosebi la altitudini mari.

București

Cerul va fi temporar noros, iar noaptea vor fi condiții de ploaie slabă. Vântul va sufla slab și moderat. Regimul termic va fi caracterizat de valori peste normalul perioadei, astfel maxima se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar cea minimă va fi de 2…4 grade.

Prognoza meteo în zilele de 1, 2 și 3 ianuarie

La începutul intervalului valorile termice se vor situa peste mediile climatologice specifice perioadei, apoi vor fi în scădere treptată. Îndeosebi în prima zi se vor semnala precipitații, cu o probabilitate mai mare în nordul, centrul și estul țării.

București

La începutul intervalului valorile termice se vor situa peste mediile multianuale, apoi vor fi în scădere. În prima zi vor mai fi condiții de ploaie.