UPDATE: Noi coduri galbene de ploi și ninsori

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică atenţionări de Cod galben de ploi şi ninsori însemnate cantitativ, în intervalul 26 decembrie, ora 12:00 – 27 decembrie, ora 12:00, în Banat, nord-vestul Olteniei şi pe arii restrânse în Crişana şi Transilvania.

În regiunile menţionate va ploua însemnat cantitativ. În Carpaţii Occidentali şi în grupele vestice ale Carpaţilor Meridionali, la altitudini mai mici de 1.600 m vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ploaie şi lapoviţă care vor continua să determine topirea şi cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la altitudini de peste 1.800 m vor predomina ninsorile. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi 20-25 l/mp.

Sunt vizate judeţele Arad, Timiş, Hunedoara, Alba, Bihor, Cluj, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj.

De asemenea, în intervalul 26 decembrie, ora 22:00 – 27 decembrie, ora 08:00, va fi în vigoare un Cod galben de polei, în judeţele Brăila, Ialomiţa, Tulcea, Ilfov şi în zona municipiului Bucureşti, precum şi în zonele joase de relief ale judeţelor Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău.

Aici temporar vor fi precipitaţii slabe, predominant sub formă de ploaie şi local se va depune polei, precizează ANM.

Știre inițială:

ANM anunță o vreme închisă, dar și ninsori și ploi în anumite zone ale țării. Astfel, potrivit prognozei publicate, în cea de a doua zi de Crăciun, în cursul nopții, vremea va fi în general închisă și temporar se vor semnala precipitații, mai ales sub formă de ploaie, în vestul și centrul țării, iar local în sud și sud-vest, în timp ce, în nord și est vor predomina ninsorile și va continua să se depună strat de zăpadă, pe alocuri mai consistent.

În ceea ce privește cantitățile de precipitații, acestea vor depăși pe arii relativ restrânse 15…20 l/mp în Banat, Crișana, nord-vestul Olteniei și vestul Transilvaniei. În Carpații Occidentali și în grupele vestice ale Carpaților Meridionali vor fi ploi, care vor favoriza topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la altitudini de peste 1800 m vor predomina ninsorile; cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp și izolat 50 l/mp.

Totodată, ANM anunță că vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă, iar trecător și pe arii mult mai mici în restul teritoriului. Izolat se va semnala ceață. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între -4 şi 6 grade.

În Capitală meteorologii anunță un cer înnorat, un vânt slab, iar temperaturi minime de 0…2 grade.

Cod roșu de inundații duminică

De menționat este faptul că hidrologii au emis duminică două avertizări Cod roșu de inundații pe râuri din județele Alba și Caraș-Severin. Potrivit hidrologilor, una dintre avertizări, în vigoare până duminică la ora 12.00, vizează râurile din bazinul hidrografic Bistra (afluent al râului Timiș), în județul Caraș Severin.

A doua avertizare este valabilă până la ora 9.00 pe râurile din bazinul hidrografic Arieș – bazin superior amonte S.H. Scărișoara, în județul Alba.

Conform sursei citate, în aceste zone, din cauza ploilor însemnate cantitativ din ultimele ore, a celor prognozate și a cedării apei din stratul de zăpadă se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol.

În ceea ce privește situația de luni, la început de săptămână, vremea va fi la fel de închisă. ANM anunță că precipitațiile vor continua în cea mai mare parte a țării, local moderate cantitativ. În jumătatea de nord a Moldovei și în zona montană înaltă va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, iar în celelalte regiuni vor fi mai ales ploi și trecător lapoviță.

Totodată, meteorologii anunță că se va depune și polei. În ceea ce privește temperaturile maxime,a cestea se vor încadra între 1 şi 11 grade, mai scăzute în Moldova, spre -5…-2 grade, iar cele minime se vor situa, în general, între -5 și 6 grade. Local, mai ales spre sfârșitul intervalului, se va semnala ceață.

Și în București vremea rămâne închisă, cu ploi slabe și condiții de polei, iar temperatura maximă va fi de 2…3 grade, pe când cea minimă în jur de 1 grad. Spre sfârșitul intervalului se va forma ceață.

UPDATE: Cod galben de polei și ploi

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică atenţionări nowcasting Cod galben de ploi şi polei în zone din judeţele Ialomiţa, Argeş, Prahova, Buzău, Ilfov şi în zona joasă a judeţelor Prahova şi Dâmboviţa, valabilă până la ora 12:00.

Potrivit meteorologilor, se vor semnala precipitaţii mixte care determină local producerea de polei în judeţele Ialomiţa (localităţile Urziceni, Fierbinţi-Târg, Coşereni, Gârbovi, Manasia, Dridu, Jilavele, Bărbuleşti, Adâncata, Armăşeşti, Moviliţa, Maia, Răduleşti, Moldoveni, Ciocârlia, Borăneşti), Argeş (localităţile Piteşti, Mioveni, Ştefăneşti, Călineşti, Topoloveni, Leordeni, Mihăeşti, Coşeşti, Bogaţi, Stâlpeni, Bradu, Bălileşti, Mălureni, Ţiţeşti, Mărăcineni, Priboieni, Suseni, Budeasa, Dârmăneşti, Căteasca, Răteşti, Miceşti, Vultureşti, Oarja, Davideşti, Beleţi-Negreşti, Hârtieşti, Dobreşti, Boţeşti), Prahova (localităţile Comarnic, Măneciu, Drajna, Ceraşu, Starchiojd, Poseşti, Bertea, Bătrâni, Secăria, Buzău (localităţile Buzău, Râmnicu Sărat, Nehoiu, Berca, Pătârlagele, Verneşti, Vadu Paşii, Pogoanele, Merei, Smeeni, Mărăcineni, Pârscov, Poşta Câlnău, Zărneşti, Valea Râmnicului, Săgeata, Cochirleanca, Tisău, Grebănu, Lopătari, Cislău, Ziduri, Glodeanu-Siliştea, Costeşti, Topliceni, Gura Teghii, Glodeanu Sărat, Ţinteşti, Calvini, Cernăteşti, Chiojdu, Râmnicelu, Pietroasele, Beceni, Gherăseni, Gălbinaşi, Vintilă Vodă, Breaza, Scorţoasa, Vipereşti, Buda, Podgoria, Săhăteni, Ulmeni, Stâlpu, Săpoca, Pănătău, Mânzăleşti, Luciu, Bisoca, Brădeanu, Cătina, C.a. Rosetti, Cozieni, Movila Banului, Brăeşti, Amaru, Unguriu, Măgura, Mihăileşti, Năeni, Cilibia, Largu, Florica, Săruleşti, Racoviţeni, Blăjani, Colţi, Bozioru, Odăile, Căneşti, Murgeşti, Valea Salciei, Mărgăriteşti, Chiliile, Pardoşi), Ilfov (localităţile Otopeni, Periş, Gruiu, Baloteşti, Moara Vlăsiei, Snagov, Ciolpani, Tunari, Nuci, Corbeanca, Grădiştea, Petrăchioaia, Dascălu) şi în zona joasă a judeţelor Prahova şi Dâmboviţa.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Cum va fi vremea înainte de Revelion. Prognoza ANM

De marți, cu doar câteva zile înante de Revelion, vremea tot închisă se va menține, însă temperaturile vor crește semnificativ. Meteorologii anunță ploi, iar izolat condiții de polei, adăugând că vântul va sufla slab şi moderat. Referitor la temperaturile maxime, acestea se vor încadra, în general, între -1 şi 9 grade, iar cele minime între -5 şi 5 grade. Îndeosebi dimineața și noaptea, local se va semnala ceață.

În București vremea rămâne de asemenea închisă, însă și aici temperaturile cresc față de ziua de luni. Pe de altă parte, ANM anunță că probabilitatea de ploaie slabă va fi mai ridicată doar la începutul intervalului, iar vântul va sufla slab până la moderat. În ceea ce privește temperatura maximă va fi de 4…7 grade, iar cea minimă de 1…3 grade. De asemenea, sunte așteptate și condiții de ceață.

De miercuri, vremea să răcește din nou și rămâne închisă. Temperaturile se apropie de normalul acestei perioade, iar ploile vor fi prezente pe arii extinse în regiunile vestice, nordice și centrale și doar pe spații mici în rest.

În zona montană, mai ales la altitudini mari, se vor semnala ninsori și lapoviță. Izolat vor fi depuneri de polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări îndeosebi pe crestele montane. Valorile termice se vor încadra, în general, între 0 şi 9 grade, iar cele minime între -5 şi 6 grade, iar ceața va exista și miercuri.

Și în București temperaturile vor f normale pentru această perioadă. Vor exista momente de ploaie miercuri, iar vântul va sufla moderat. ANM anunță că temperatura maximă va fi de 5…7 grade, iar cea minimă de 2…3 grade, existând posibilitatea de ceață miercuri dimineață.