Într-o postare pe pagina de Facebook, reprezentanţii Clinicii Nera din judeţul Caraş-Severin, unde a fost interna, Petrică Mîţu Stoian, susțin că în presă s-a vehiculat informaţia, falsă spun ei, că terapia hiperbară nu ajută la recuperarea pacienţilor care au fost afectaţi de COVID-19.

În acest context, sursa citată prezintă un studiu publicat în luna august, conform căruia, acest tip de terapie „pare să fie o metodă de oxigenare sigură şi eficientă la pacienţii cu COVID-19„, dar este nevoie de noi studii, mai ample.

„S-a vehiculat în presă o informaţie greşită, anume că terapia hiperbară nu ajută în recuperarea medicală a pacienţilor care au fost afectaţi de infecţia cu Sars-CoV-2. Postăm mai jos un prim articol publicat de European Journal of Medical Research publicat pe 19 Aug. 2021 din care puteţi afla: <Testele au demonstrat că cei mai mulţi dintre pacienţi s-au recuperat după ce au primit terapia HBOT şi saturaţia de oxigen la nivelul sângelui a crescut după mai multe şedinţe de HBOT (terapia cu oxigen hiperbar – n.r.). HBOT se prezintă ca o metodă sigură şi eficientă pentru pacienţii cu Covid-19>”, transmite Clinica Nera pe Facebook.

Totodată, sursa citată prezintă și concluzia studiului conform căreia, terapia hiperbară este recomandată în cazul celor care au trecut prin boală.

”Per ansamblu, HBOT pare să fie o metodă de oxigenare sigură şi eficientă la pacienţii cu COVID-19. Totuşi, cunoştinţele şi dovezile sunt limitate în ceea ce priveşte efectele şi mecanismul HBOT în tratarea COVID-19, iar o evaluare ulterioară necesită studii mai ample şi bine concepute”, mai arată sursa citată.

Ce spunea Ministerul Sănătății

De menționat este faptul că, precizările clinicii unde a fost internat Petrică Mâțu Stoian vin în contextul în care, săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii anunța că reprezentanţii Comisiei de Medicină Fizică şi de Reabilitare a Ministerului Sănătăţii nu au inclus terapia hiperbară în protocolul de tratament.

”În ceea ce oxigenoterapia hiperbară, reprezentanţii Comisiei de Medicină Fizică şi de Reabilitare a Ministerului Sănătăţii au decis neincluderea acestei terapii în protocolul de tratament, având în vedere că, în prezent, nu există studii pertinente care să dovedească eficienţa în COVID-19. Singura menţiune privind camera hiperbară în cadrul Protocolului de medicină fizică şi de reabilitare post-COVID-19 se află la secţiunea alte posibile dotări suplimentare ale unui centru de excelenţă în recuperare fizică”, se arăta într-un comunicat transmis de Minister.

Sursa citată mai preciza atunci că acest tip de terapie este una extrem de periculoasă, care poate avea efecte fără precedent asupra organismului pacientului.

”Într-o adresă către Ministerul Sănătăţii specialiştii în Medicină Fizică şi Reabilitare consideră <periculoasă promovarea agresivă prin toate canalele a oxigenoterapiei hiperbare, procedură adesea ridicată la rang de panaceu. Se denaturează astfel atenţia pacientului, dar de multe ori şi a medicului, de la complexitatea afecţiunii COVID-19, de la complicaţiile sale, care sunt respiratorii, cardiace, musculoscheletale, neurologice, etc>. Precizăm că, nici Normele Contractului-Cadru în vigoare nu decontează pentru asiguraţi o astfel de procedură”, se mai arăta în comunicat.

Amintim faptul că interpretul de muzică populară Petrică Mîţu Stoian s-a stins din viață după ce s-a internat la Clinica Nera din judeţul Caraş-Severin, pentru terapie post-COVID la camera hiperbară.

În acest context, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa au deschis dosar penal pentru a cerceta împrejurările în care artistul a decedat, iar Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin a demarat un control la Clinica Nera.

În cursul zilei de sâmbătă, Clinica Nera a anunțat că și-a suspendat activitatea, însă a transmis că nu se va închide definitiv.