O parte a clienţilor BCR care au decis să acţioneze în instanţă banca nemulţumiţi fiind de modalitatea de calcul a dobânzii şi a comisioanelor au motive de bucurie.
Aceştia, au obţinut o decizie prin care instanţa catergoriseşte ca abuzive comisioanele de administrare şi cele de monitorizare a riscului în cazul creditelor de nevoi personale.
“Tribunalul Bucureşti ne-a admis în parte acţiunea formulată de Grupul de clienţi BCR (denumit de noi G1). Comisionul de administrare şi cel de monitorizare a riscului (acesta din urmă este prezent doar în contractele de nevoi personale) au fost declarate abuzive. Clauzele care le reglementau au fost declarate nule, banca fiind obligată să le înlăture din contract şi urmând a emite un nou grafic de rambursare din care să fie eliminate aceste comisioane. Banca a fost obligată să restituie toate sumele încasate cu acest titlu, de la semnarea contractului până la momentul executării hotărârii. În fine, banca a fost obligată să ne achite cheltuielile de judecată ocazionate de acest proces (70.000 RON).”, spune Gheorghe Piperea, avocatul clienţilor nemulţumiţi.
Acesta reprezintă în procese colective mai multe grupuri de clienţi nu doar de la BCR ci şi de la Volksbank sau RBS.

BCR vrea comunicare nu procese

La solicitarea capital.ro, BCR a emis şi o poziţie oficială în ceea ce priveşte decizia de astăzi.
“BCR a ales cu bună știință să restructureze creditele și să ajute peste 20.000 de clienți împreună cu familiile lor să depășească dificultățile financiare din ultima perioadă. Bancă a dorit întotdeauna să își sprijine clienții alegând calea dialogului și nedorind să se judece cu aceștia. De altfel, în speță citată, grupul de 192 de clienți deși reprezintă proporțional un segment foarte restrânsă, ar fi putut beneficia de foarte multă vreme de o soluție foarte avantajoasă de refinanțare, pe care, din motive neclare, au respins-o; suntem în continuare deschiși la o soluție amiabila despre care credem că, în primul rând, este în interesul financiar al acestora iar, în al doilea rând, îi ferește de timp pierdut și de cheltuieli cu avocații.”, arată Ionuţ Stanimir, şeful  comunicării externe a băncii.Banca anunţă că va face recurs la Curtea de Apel.

Dobânzile sunt în regulă

Cei de la BCR ţin să sublinieze şi că instanţa a respins cererile clienţilor în ceea ce priveşte modalitatea de calcul a dobânzii. “Remarcăm faptul că decizia instanței  confirmă mai presus de orice legitimitatea clauzelor de calcul al dobânzilor. Totodată, reiterăm faptul că înțelegem greutăţile prin care trec clienții în această perioadă dificilă și încercăm să găsim soluții în limitele legale/financiare. Așa cum niciun agent economic nu poate vinde un produs sub costurile sale de producție, bancă calculează dobândă unui credit astfel încât să poată acoperi costurile sale de finanțare și să își poată îndeplini rolul sau simplu, dar fundamental, de finanțator al economiei.”, continuă Stanimir.
BCR este una dintre puţinele bănci din România care a ales să includă în contractele de credit o dobândă variabilă calculată în funcţie de un indice intern( afişat periodic de către bancă însă calculat într-un mod mai puţin transparent pentru client).
Cum o lege apărută în 2010 interzice băncilor să utilizeze formule de calcul a dobânzii variabile altele decât cele formate din indicii EURIBOR sau ROBOR plus o marjă fixă, clienţii susţin înlocuirea dobânzii interne cu indicii de referinţă. Aceştia au luat însă creditele înainte de apariţia legii şi, în plus, au avut şi posibilitatea de a alege un credit cu dobândă variabilă în funcţie de indicii ROBOR sau EURIBOR. La acel moment însă aceste credite erau mai scumpe decât cele legate de dobânda internă a băncii. Modificare formulei de calcul ar conduce la o reducere substanţială a dobânzilor.