interne, nici evolutiile dobanzilor internationale nu justifica aceasta masura.
Dobanzile la creditele in valuta acordate de Banca Comerciala Romana (BCR) sunt mai mari de la 1 septembrie a.c. atat pentru persoanele fizice, cat si pentru companii. Pentru imprumuturile pe termen scurt, majorarea este de 1,5%, iar pentru cele pe termen mediu si lung, de 2%. Chiar daca nu a fost luata decat de o singura banca, masura se anunta deja a avea un impact deosebit de puternic. BCR a acordat pana in momentul de fata peste o treime din totalul creditelor din sistemul bancar romanesc, astfel incat numarul celor afectati este destul de ridicat.
„Influenta este clar negativa si se va regasi, implicit, in preturile produselor”, spune Radu Nicosevici, presedintele Confederatiei intreprinzatorilor particulari din judetul Timis, care a preferat sa-si deschida o linie de finantare in Statele Unite, pentru a evita dobanzile interne mari. Pentru a compensa cresterea costurilor de finantare prin credite, companiile se vad nevoite sa opereze pe doua planuri: cresterea preturilor combinata cu reducerea marjei de profit. „Daca BCR ne va creste dobanda cu 2%, noi pierdem, practic, o treime din profit. Pentru a ne pastra clientii, va trebui sa crestem preturile si sa micsoram si marja de profit. Deocamdata, insa, nu ne-au anuntat oficial nimic”, spune Calin Olariu, director financiar la Prompt SA, actionarul majoritar al Uzinei Mecanice Timisoara, care deruleaza de mai multi ani imprumuturi la BCR. Un impact puternic il va avea cresterea dobanzilor pentru societatile de leasing care lucreaza numai pe baza de linii de credit. „Pierdem, practic, o treime din profit, ceea ce este foarte mult, iar decizia BCR este un pas marunt spre scoaterea din piata a societatilor de leasing”, afirma Mihai Meghea, reprezentantul Dom Leasing.
Amploarea impactului depinde insa si de decizia pe care o vor lua celelalte banci. „Pentru moment, nu aveam in plan imediat sa crestem dobanzile, dar in saptamanile care vor urma vom lua in discutie oportunitatea unei astfel de masuri”, spune Patrick Gelin, directorul general al Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD), cea de-a doua banca din piata ca marime. „Vom avea cerinte mai severe la acordarea de credite in valuta, in ceea ce priveste venitul minim necesar al solicitantului”, afirma Jan Op de Beeck, fostul presedinte ING Romania. Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania este de parere ca vom vedea „o mica ridicare a dobanzilor la creditele in valuta la toate bancile, poate nu chiar cu 2%, ca la BCR, deoarece cererea de creditare este foarte mare, si daca va continua sa creasca, resursele valutare pe piata interna ar putea deveni insuficiente”. Surse bancare ne-au declarat ca majoritatea bancherilor asteapta sa vada daca in perioada urmatoare clientii BCR vor migra spre alte banci. „Daca nu vor atrage rapid clienti de la BCR, bancile se vor gandi la propriul profit si vor majora la randul lor dobanzile, in medie cu un procent”, precizeaza sursele citate
Teoretic, scumpirea creditelor in valuta nu este justificata de nici o evolutie a pietei interne sau internationale. Explicatia data de presedintele BCR, Nicolae Danila, arata ca decizia bancii pe care o conduce a fost dictata de „nevoia de a se alinia la dobanzile celorlalte banci si de nevoia de temperare a creditelor in valuta si incurajarea celor in lei”. Intr-adevar, BCR practica la credite dobanzi ceva mai mici decat alte banci autohtone, insa cu recenta crestere, dobanzile sale la imprumuturile in valuta vor ajunge la 10-11% pe an, peste nivelul valabil la alte institutii. Spre exemplu, la HVB si Volksbank, dobanzile la imprumuturile in valuta trec usor de 7% pe an.
Nu poate sta in picioare nici explicatia potrivit careia liniile de finantare externa sunt „scumpe” si diminueaza marja de profit a bancii. Liniile de finantare acordate de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), de exemplu, nu au costuri mai mai mari decat dobanzile internationale plus 1,5 – 2%. Ultimul astfel de imprumut luat de BCR, destinat finantarii IMM-urilor, a avut costuri totale de numai 5% pe an. Justificari nu pot fi gasite nici in asteptarile de crestere a inflatiei peste prognoze. Potrivit analistului financiar Radu Limpede, „dobanzile internationale vor ramane inca mult timp la actualele minime istorice. Costul creditului in valuta nu are cum sa creasca cu 2%. Doar o inrautatire brusca a ratingurilor de tara (improbabila) ar putea inaspri conditiile liniilor de refinantare pentru bancile noastre”.
Autoritatile se asteapta ca aceasta masura sa scada volumul importurilor si sa tempereze creditarea. Efectele ei ar putea fi, de fapt, stagnarea exporturilor si cresterea preturilor.