În vreme ce pandemia de Covid-19 repornește în Franța, ca și în mai multe țări europene, Clément Beaune, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, apreciază că este „incomparabilă cu cea pe care am cunoscut-o” în luna martie.

El regretă, de altfel, că cei 27 acționează diferit în gestionarea acestei pandemii: “există o lipsă de cooperare și o lipsă de coordonare”, afirmă el, explicând că “criteriile sanitare și științifice” pe care se bazează deciziile la nivel european “nu sunt aceleași” de la o țară la alta. El denunță, în sfârșit, atitudinea de închidere a unora, ca Ungaria, care “nu joacă corect și spun: ‘Pericol de virus, mă închid!’ ”.

În ce privește planul de relansare francez, Clément Beaune subliniază că acesta este “de patru ori” mai mare decât la criza financiară din 2008 și că este și “un uriaș efort european, în valoare de 40% din total”, potrivit france24.com.

În legătură cu Brexit și riscul unui no-deal comercial cu Londra, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene se întreabă dacă britanicii acționează “din motive tactice: oare încearcă să facă presiuni asupra Europei? Sincer, asta nu va funcționa”, spune el. “Unitatea europeană a fost întotdeauna puternică, ea va fi puternică”.

În ce privește situația din Bulgaria, el dă asigurări că sprijină manifestațiile anticorupție.

Clément Beaune îl apără și pe prim-ministrul Boiko Borisov. „Știu că și în opoziție există sigur, se știe, corupție”.

În legătură cu Belarus, “sancțiunile anticipate de cele trei țări baltice vor fi peste câteva zile, sper, sancțiuni europene”, afirmă el, făcând în același timp apel “să se înceapă un dialog cu Moscova”.

Cât despre conflictul din Mediterana dintre Turcia și Grecia, secretarul de stat pentru Afaceri Europene afirmă că trebuie, înainte de orice, să înceteze provocările turcești: “Există puteri, printre care Turcia, care testează în permanență unitatea, suveranitatea și soliditatea europene”.