„Este o propunere diferită de ce s-a întâmplat în 2010 şi cred că am învăţat multe din criza din 2008-2010. Astăzi statul va susţine, bine, cetăţenii, prin noi, îi vor susţine pe ceilalţi cetăţeni care trec prin această perioadă dificilă. Vor fi nişte condiţii. În principal vor fi acele societăţi care sunt afectate direct de măsurile pe care le ia Guvernul: restaurante, companii care se ocupă de evenimente etc. şi apoi şi celelalte companii pot să acceseze această măsură, dar vom începe imediat cu cele afectate direct”, a spus Cîţu, la B1 TV.

Ministrul a precizat că Guvernul este pregătit pentru mai multe scenarii, dar deocamdată se va începe cu o perioadă de 30 de zile, care se poate prelungi încă 30 de zile, în funcție de cum decurge situația.

„Suntem pregătiţi pentru mai multe scenarii, dar deocamdată mergem pe acest scenariu, starea de urgenţă este standardul şi poate încă 30 de zile după, ca să permitem o revenire”, a explicat Florin Cîţu.

Florin Cîțu a observat deja o reducere a veniturilor la buget

Florin Cîțu a punctat faptul că deja începe să se vadă o reducere a veniturilor la buget și a făcut un apel în acest sens, către companiile care nu au fost afectate de situația actuală din România, să-şi plătească la timp impozitele, taxele și contribuţiile.

„Este important să păstrăm pe toată lumea pe linia de plutire, să trecem împreună peste asta. De aceea este important ca aceia care pot să plătească, să plătească. La fel şi pentru consum. N-ar trebui să oprim consumul dintr-o dată. Restaurantele încă pot să livreze, ar trebui să continuăm să le ajutăm să meargă mai departe”, a precizat ministrul.

De asemenea, statul trebuie să-şi achite facturile, să ramburseze TVA, să plătească pensii, salarii, ajutoare sociale la timp şi să ofere acces la linii de creditare pentru capital de lucru ieftin pentru companii în această perioadă, ca să rămână în viaţă, şi dacă reuşeşte să menţină capacitatea de producţie, după aceea ne vom reveni foarte rapid, a declarat, miercuri seara, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

El a precizat că cea mai bună măsură pe care trebuie să o luăm pentru ieşirea din criza economică declanşată de pandemia de coronavirus este să ne asigurăm că există lichiditate în sistem şi că sistemele de plăţi funcţionează perfect.

„Cea mai bună măsură este să ne asigurăm că există lichiditate în sistem şi că sistemele de plăţi funcţionează perfect. Statul să-şi plătească la timp facturile. Vom avea în continuare proiecte de investiţii, nu vrem să renunţăm la ele. Statul să-şi plătească facturile, să ramburseze TVA, să plătească pensii, salarii, ajutoare sociale la timp şi să oferim acces la linii de creditare pentru capital de lucru pentru companii, ieftin, pentru această perioadă, ca să rămână în viaţă. Dacă reuşim să menţinem capacitatea de producţie în viaţă în această perioadă, după aceea ne vom reveni foarte rapid. Dacă nu vom reuşi acest lucru, apoi va dura mai mult. Eu cred că vom reuşi”, a dat asigurări ministrul la B1 TV.