Potrivit unei analize realizate de Citigroup, leul ar avea pentru restul anului o evoluţie ascendentă. Astfel, dacă pentru trimestrul al treilea al anului Citi vede euro la 4,22 lei, pentru finele lui 2009, euro ar putea fi la nivelul 4,18 lei.

În opinia analiştilor Citi, cauzele care vor împinge moneda noastră la un asemenea nivel sunt reprezentate de implementarea în economie a măsurilor convenite prin acordul de împrumut cu FMI, precum şi cu efectul asupra pieţelor financiare din România a campaniei electorale.

Motivele de natură strict financiară constau în faptul că leul şi-a încheiat marea varianţie din ultimii ani, întorcându-se la valoarea din 2005, iar intervalul său de fluctuaţie este undeva între 6-16%. Al doilea motiv este intenţia investitorilor străini de a nu se retrage din România şi de a continua să-şi susţină subsidiarele de aici. Al treilea motiv este inflaţia în scădere.

În materie de politică monetară, experţii Citi se aşteaptă la o reducere a dobânzii până la 7,25%. În prezent, rata dobânzii a fost fixată de BNR la 8,5%, fiind într-un proces de scădere.