Europa a eşuat luni în tentativa de a adopta sancţiuni menite să pună presiune asupra liderului din Belarus, Aleksandr Lukaşenko. Motivul a fost opoziţia Ciprului, iar acest blocaj provoacă tot mai multă iritare în multe capitale europene, relatează dpa.

Măsurile au fost convenite luna trecută ca răspuns la frauda electorală şi la reprimarea protestelor din Belarus, însă autorităţile de la Nicosia blochează aceste măsuri şi cer noi acţiuni împotriva Turciei, pentru activităţile sale de explorare a zăcămintelor de gaz din Mediterana de Est.

Cele două chestiuni nu sunt direct legate, dar Cipru argumentează că Uniunea Europeană trebuie să acţioneze similar când răspunde încălcării unor principii fundamentale. Potrivit Nicosiei, Ankara încalcă legea şi ameninţă suveranitatea Ciprului.

Josep Borrell înţelege situaţia în care se află Cipru, dar sancţiunile trebuie adoptate

Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, a declarat după discuţiile de luni, de la Bruxelles, că nu acuză Cipru pentru că nu şi-a dat votul, necesar pentru a asigura unanimitatea, şi că înţelege situaţia ciprioţilor. Cu toate acestea, este crucial să adoptăm sancţiunile, întrucât “credibilitatea noastră este în joc”, a spus el, adăugând că a vedea măsurile trecute a devenit un “angajament personal”.

Ministrul de Externe finlandez, Pekka Haavisto, şi-a exprimat frustrarea pe Twitter, ameninţând că ţara sa va fi gata să treacă la votul prin majoritate calificată pentru adoptarea măsurilor, în locul unanimităţii.

Omologul său din Letonia, Edgars Rinkevics, a declarat şi el că situaţia este una “regretabilă” şi a postat pe Twitter că măsurile “au fost luate ostatice”. “Le transmite un semnal greşit belaruşilor, societăţilor noastre şi întregii lumi”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Nu este clar dacă Aleksandr Lukaşenko va apărea personal pe lista sancţiunilor

Înainte de începerea discuţiilor, Spania, România, Croaţia şi Lituania şi-au exprimat sprijinul pentru activarea sancţiunilor, notează dpa. Borrell a mai spus că încă se discută dacă Lukaşenko să apară personal pe lista sancţiunilor.

Într-o decizie care a atras acuzaţii de amestec din partea Moscovei şi Minskului, Josep Borrell şi cei 27 de miniştri de Externe ai UE s-au întâlnit luni cu Svetlana Tihanovskaia la Bruxelles.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că întâlnirea “este potrivnică scopului restabilirii stabilităţii”. Premierul belarus Roman Golovcenko a acuzat Occidentul că încearcă să alimenteze haosul în Belarus, o fostă republică sovietică din estul Europei. “Ţara noastră se confruntă cu o presiune fără precedent din exterior”, a mai spus Golovcenko.