Marcel Ciolacu a trimis o scrisoare către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicepreședintele CE, Frans Timmermans. În document, liderul PSD subliniază faptul că în România “democrația și respectul pentru statul de drept sunt serios în pericol”.

Totodată, Ciolacu a mai adăugat că partidele politice care au ajuns la guvernare„sunt obsedate de putere și pregătite să facă totul pentru a o obține”.

În scrisoare, liderul PSD adaugă că românii au nevoie de ”prieteni” precum liderii europeni. El a mai subliniat faptul că se simte obligată să spună cât de gravă este situația în România, cerând ajutor de la Comisia Europeană.

“Ca lider al opoziției în țara mea este bine de știut că românii pot conta pe prieteni precum sunteți voi care pun siguranța și drepturile oamenilor deasupra oricărui lucru. De aceea, luând în considerare evenimentele recente în România, mă simt obligat să vă informez că democrația și respectul pentru statul de drept sunt serios în pericol, de către actualele partide din guvernul țării noastre, și cerem ajutorul Comisiei Europene în gestionarea abuzurilor comise de partidele de guvernare”, le-a scris Marcel Ciolacu președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicepreședintele CE, Frans Timmermans.

Marcel Ciolacu solicită ajutorul Comisiei Europene

Marcel Ciolacu mai vorbește în scrisoare și despre decizia CCR de a respinge numirile de la SRTv și SRR; numărarea “ilegală” a voturilor de la moțiunea simplă pentru demiterea ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, dar și demiterea Avocatului Poporului, Renate Weber, “fără a respecta procedurile legale în vigoare”.

Liderul PSD mai adaugă că social democrații și-au dorit ca România să se dezvolte și să își întăreasca democrația, însă Guvernul actual nu vrea decât putere, făcând totul pentru a o obține. Totodată, acesta subliniază faptul că rolul Comisiei este acela de garant al valorilor europene.

„Rămânem la dispoziția voastră pentru a identifica soluțiile adecvate pentru a evita ca România să alunece pe o cale nedemocratică. În ciuda eforturilor noastre de a identifica o înțelegere pentru ca România să se dezvolte și să-și întărească democrația, statul de drept și participarea cetățenilor, actualele partide de la guvernare sunt obsedate de putere și pregătite să facă totul pentru a o obține.

Comisia ar trebui să continue să fie garantul valorilor europene, democrației și statului de drept în România și ne bazăm pe imparțialitatea și sprijinul vostru în adresarea acestor subiecte”, se mai arată în scrisoare.