Procurorul Bogdan Pîrlog a fost respins deoarece nu are vechimea de 18 ani în funcția de magistrat, informează Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM). Potrivit CSM, Bogdan Pîrlog poate formula contestație în termen de 24 de ore.

Pe de altă parte, CSM spune că procurorii Adina Florea și Sorin-Eugen Iasinovschi întrunesc condițiile legale necesare de participare la concursul pentru numirea în funcția de șef al Secției de anchetare a magistraților.

Procurorul Sorin Eugen Iași­novschi a intrat în magistratură în 1995, devenind procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. După ce a fost procuror și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, în perioada 2003 – 2006 a fost procuror criminalist la Parchetul Tribunalului Suceava, între 2006 și 2009 a fost procuror DIICOT la Serviciul Teritorial Suceava, fiind în perioada 2010 – 2014 prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. În 1 noiembrie 2014, a fost numit, cu delegație, procuror șef al Secției de urmărire penală a Parchetului Tribunalului Suceava, activând în prezent la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Adina Florea a fost refuzată în urmă cu câteva luni de Klaus Iohannis după ce a fost propusă de Tudorel Toader pentru șefia DNA.

Ce planuri avea respinsul Bogdan Pîrlog

Bogdan Pîrlog, procurorul care a început dosarul împotriva jandarmilor pentru violențele de la mitingul din 10 august, și-a depus la CSM candidatura pentru șefia Secției Speciale de Investigare a Magistraților, fiind ulterior respins. Primul obiectiv din proiectul depus pentru șefia SIIJ era sistarea imediată a activității secției conduse acum de Gheorghe Stan și Adina Florea.

În proiectul său, procurorul Pîrlog arată că prevederile legislative care au dus la înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție încalcă  „art.131 alin. (1), art.11 alin.(1), art.148 alin.(2) din Constituție” și citează în acest sens rapoartele MCV, GRECO și Consiliului Europei.

Iată principalele obiective ale lui Pârlog:

a. Sistarea imediată a activității Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție ca urmare a constituirii nelegale a acesteia.
b. Sistarea imediată a activității procurorilor din cadrul secției ca urmare a procedurii vădit ilegale de desemnare.
c. Restituirea dosarelor către parchetele de la care au fost preluate ilegal.
d. Restituirea dosarelor nou formate către parchetele competente potrivit legii.
e. Sesizarea unităților de parchet competente a efectua urmărirea penală față de procurorii din cadrul secției, care au comis infracțiuni în activitatea desfășurată în cadrul secției (de ex. efectuarea cercetărilor în cadrul dosarului „Timmermans”)

Bogdan Pîrlog este prim-procuror adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.