In esenta, investitiile in telefonia fixa nu sunt foarte tentante, dat fiind faptul ca perioada de recuperare a banilor este indelungata, insa exista un sector al pietei pe care se vor bate multi. „Pentru serviciile internationale, unde investitia este cea mai mica, competitia va fi puternica”, spune Nicolae Oaca, analist de telecomunicatii. „Daca cineva cumpara o centrala internationala si incheie un contract de interconectare cu un operator strain, va putea oferi servicii internationale”, continua analistul.
Interesati sa ofere asemenea servicii vor fi operatorii de telefonie mobila sau furnizorii de Internet care vor folosi tehnologia VoIP. Vor mai putea oferi astfel de servicii si unii dintre operatorii cu retele magistrale: ATCFR, Radiocomunicatii sau Teletrans.
Pe piata serviciilor interurbane ar putea intra companiile care au retele magistrale. Compania Radiocomunicatii, de exemplu, are deja o retea nationala de radio-relee, iar ATCFR a construit o retea de fibra optica de circa 3.500 km. Teletrans a inceput deja construirea unei magistrale de fibra optica.
Pe piata serviciilor locale concurenta va fi mai slaba, in special pentru abonatii rezidentiali, deoarece investitiile sunt mari si veniturile mici. Operatorii de televiziune prin cablu, care au „cablat” circa 45% din locuintele din Romania, ar putea intra pe aceasta piata daca vor gasi fonduri pentru instalarea echipamentelor care sa permita oferirea unui pachet complet de servicii: canale TV, date, Internet si voce.
Experienta altor tari europene arata o pozitie inca puternica a fostilor operatori nationali, iar criza mondiala o va prelungi. In Germania la cinci ani de la liberalizare, Deutsche Telecom are 98% din piata locala si circa 60% din cea de long distance.
Din perspectiva utilizatorului, intrebarile care se pune dupa 1 ianuarie 2003 se refera la tarife: Vor scadea? Cu cat? De cand? Actualmente, in Romania, ca de altfel peste tot in lume, convorbirile locale sunt subventionate de cele interurbane si internationale. Liberalizarea, prin deschiderea celor trei piete va duce inevitabil la rebalansarea tarifelor, adica stabilirea acestora in functie de costuri. Astfel, tarifele pentru serviciile locale ar putea creste usor, in timp ce tarifele pentru serviciile long distance vor scadea semnificativ.
„Comunicatiile din Romania s-au dezvoltat lent, pentru ca, printre altele, in ultimii 12 ani RomTelecom a fost pozitionata ca un rezolvator de probleme sociale, fiind fortata sa aiba tarife scazute. Or, exista o stransa legatura intre tarife, venituri, profit net, capacitatea de a imprumuta si de a investi”, comenteaza Nicolae Oaca.
De exemplu, in Ungaria dublarea densitatii telefonice in patru ani a fost posibila prin faptul ca s-a dus o politica de marire a tarifelor, corespunzatore inflatiei, insotita de o crestere in termeni reali. In schimb, tarifele practicate de operatorul RomTelecom dupa 1990 nu au permis nici oferirea unor servicii de calitate, nici dezvoltarea infrastructurii.
Potrivit unei ordonante din 1998, RomTelecom a primit dreptul sa majoreze tarifele la trei luni, in functie de inflatie sau de deprecierea monedei nationale, la care sa se adauge o crestere in termeni reali de 5%. Cu toate acestea, in termeni reali, operatorul national de comunicatii a micsorat tarifele cu 12% in 2000, si cu 4% in 2001. Intrucat in ultimii 12 ani telefonia fixa a fost considerata mai mult un serviciu social, rezultatul este o infrastructura slab dezvoltata, care ne plaseaza pe ultimele locuri in Europa.     
Unde e bine de investit pe piata telecomunicatiilor?

Tehnologie            CDMA450    GSM 900    Telefonie fixa    CATV    
Investitii (USD/abonat)        200-300        300-400        >600        300-400
Tarife locale in            0,02        0,1        0,03        –
ore de varf (USD/min.)
Tarife long distance in        0,02        0,1        0,1        –
ore de varf (USD/min.)
Venit mediu per abonat        –        280        200        40
(USD/abonat) in 2001
Venituri (USD/abonat)        –        70-93        <33        20-40
pentru 100 USD investiti
Crestere in 2001            0,01        1,4/ 59        0,2/5        –
(milioane USD/%)        
Venituri totale in 2001        <10        700        870        120
(milioane USD)
Cresterea numarului de    planificat 0,1 milioane    25-35        <9        <15
abonati in 2002 (%)
Venituri estimate in 2002        –        780-820        850-950        140-150
(milioane USD)
Context international

· Criza telecomunicatiilor mondiale se manifesta prin: scaderea valorii capitalizarii de piata cu peste 2.000 miliarde USD, peste 60 falimente, peste 500.000 de persoane concediate.

· Din cauza imprumuturilor, marii
operatori nu sunt interesati de pietele est-europene, in general, si de telefonia fixa, in special.
Doar France Telecom are datorii de 60 miliarde USD.

· In SUA si Europa numarul abonatilor si cifra de afaceri stagneaza sau scade. Densitatea telefonica (fixa) in Ungaria si Cehia stagneaza la circa 38% din 1999. Va fi interesant de vazut care este maximul de densitate la care va ajunge Romania, o tara cu PIB/locuitor de trei ori mai mic. Densitatea telefoniei fixe in Romania este de circa 20%.

· Atragerea de fonduri de pe pietele interantionale se face greu si la costuri mari.