La ora aparitiei acestui articol, detaliile raportului Comisiei Europene cu privire la progresele realizate de Romania in perspectiva, mai apropiata sau mai departata, a aderarii la Uniunea Europeana sunt deja cunoscute, iar parerile deja impartite.

Mediul politic si expertii impartasesc un optimism retinut ca eforturile din ultima vreme vor fi reusit sa convinga Bruxelles-ul de seriozitatea si determinarea noastra de a ne transforma rapid din corigentul clasei in elevul silitor, cu temele facute, care incearca din rasputeri sa prinda ultimul tren spre securitate, stabilitate si prosperitate. Un fel de Domnul Goe caruia i-a venit mintea la cap.
1 ianuarie 2007 a devenit data de referinta la care se raporteaza intreaga suflare politica si, intr-o masura mult mai mica decat ne place sa credem, societatea in ansamblul ei. si totusi, ceva imi spune ca 1 ianuarie 2007 va veni, va trece si nu vom reusi sa ne dam seama de ceea ce este cu adevarat important pentru viitorul nostru. Nu vom reusi sa gandim si sa actionam pe termen lung, nu vom reusi sa deosebim esentialul de trivial, nu vom reusi sa ne depasim conditia de periferic.



De ce spun acest lucru? Pentru ca scurta noastra istorie postcomunista ne-o dovedeste. tintele noastre si eforturile guvernelor care s-au succedat au fost admiterea in Consiliul Europei, incheierea de acorduri cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala, intrarea in NATO si, acum, aderarea la Uniunea Europeana. Dar ce se va intampla dincolo de aceste momente? Cum ne definim noi, ca tara si ca natiune, in aceste organizatii si in lume? Cum ne dorim sa arate Romania in 10, 20 sau chiar 30 de ani? Ce fel de societate vrem sa construim si cum ne-ar placea sa ne vada altii? Acestea sunt intrebari care nu se regasesc in discursul public si nicidecum in preocuparile elitelor noastre politice, profesionale sau academice. Sau, cel putin, nu se vad ca atare.



Care sunt prioritatile, in opinia mea? Doua mari prioritati. In primul si primul rand, avem nevoie sa ne clarificam noi insine cu privire la identitatea noastra nationala. Nu avem o idee clara si comuna, la nivelul tuturor generatiilor si categoriilor profesionale, despre ce reprezinta cu adevarat “romanesc”, care sunt acele calitati care ne deosebesc de alte popoare din Europa. Germanul este muncitor si precis, francezul este rafinat si sofisticat, englezul este pragmatic si eficient. Cum este romanul?


Luati o carte de istorie dupa care invata generatiile care ne vor succeda si incercati, cu detasarea necesara, sa intelegeti cum ne-am format noi, romanii, ca popor si ca natiune. Nu va va fi usor, pentru ca majoritatea cartilor noastre de istorie sunt o insiruire de evenimente si personaje, lipsite de suficient context si atractivitate, pentru care copiii nostri nu gasesc suficient timp si placere sa le exploreze mai adanc.

In al doilea rand, avem nevoie sa gandim si sa ne punem de acord asupra unui proiect de societate modern si ancorat solid in acele elemente care definesc fiinta noastra nationala. Un proiect politic, economic, social si cultural.

Nu mai putem continua cu aceste incertitudini legate de disputele eterne intre promotorii unei republici prezidentiale sau parlamentare sau o combinatie nefericita intre cele doua. Nu mai putem continua cu schimbarile la nesfarsit, in functie de capriciile fiecarui guvern, ale sistemului fiscal, mutandu-ne cu usurinta inconstientului, de la stanga la dreapta.


si nu mai putem continua cu pasivitatea aceasta criminala, pe care o avem fata de avalansa de prost-gust si imitatie ieftina, care ne sufoca zi de zi.

Acestea sunt adevaratele prioritati ale noastre. Cine suntem si ce ne dorim sa devenim. Pana cand nu vom raspunde la aceste intrebari, suntem condamnati sa traim la mana a doua.

Nu avem o idee clara si comuna, la nivelul tuturor generatiilor si categoriilor profesionale, despre ce reprezinta cu adevarat “romanesc”, care sunt acele calitati care ne deosebesc de alte popoare din Europa.

Cosmin Dobran este master in Politici Publice Internationale la John Hopkins University si membru al Royal College of Defense Studies