Christina Verchere (46 de ani) și-a început cariera în urmă cu 25 de ani, după finalizarea studiilor în Economie la Universitate Aberdeen (Scoția). Peste 20 de ani a lucrat la BP, una dintre cele mai mari companii de petrol și gaze. Aici Christina Verchere a deținut numeroase poziții de conducere, în Marea Britanie, SUA și Canada.

De mai bine de trei ani, Chirstina Verchere a ocupat funcția de Președinte regional al British Petroleum (BP) pentru Asia Pacific, în Jakarta (Indonesia).

OMV Petrom este o companie remarcabilă, cu un potențial imens, cu expertiză extinsă și angajați de primă clasă. Sunt încântată să-mi asum această responsabilitate și entuziasmată în ceea ce privește mutarea la București”, a declarant Christina Verchere, în comunicatul remis de OMV Petrom.

 

În următoarele luni, Christina Verchere și Mariana Gheorghe vor lucra îndeaproape pentru o tranziție lină și pentru atingerea obiectivelor ambițioase ale companiei și a potențialului de creștere al acesteia, se mai arată în sursa citată.

Președintele Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, Rainer Seele, s-a întâlnit astăzi atât cu președintele Klaus Iohannis cât și cu premierul Mihai Tudose. Despre numirea Christinei Verchere, CEO-ul grupului austriac a precizat că “este un lider de excepție în domeniul de țiței și gaze, cu o remarcabilă înțelegere a industriei. Suntem încântați că se va alătura Grupului OMV ca CEO al celei mai importante subsidiare, OMV Petrom SA. Selectarea Christinei Verchere a avut loc după o evaluare complexă și detaliată a candidaților externi și interni, condusă de Consiliul de Supraveghere”, a spus Seele.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 787 benzinării, la sfârșitul lunii septembrie 2017, sub două branduri, OMV și Petrom.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acțiunile OMV Petrom.

Mariana Gheorghe- de 12 ani la Petrom

„După 12 ani extrem de intenși petrecuți la OMV Petrom, consider că este momentul să renunț la această funcție și ca Christina Verchere și o nouă generație de lideri să continue construcția unei companii puternice. Sunt onorată că am fost implicată în transformarea OMV Petrom și în dezvoltarea potențialului său de creștere”, a declarat Mariana Gheorghe, în comunicat.

Mariana Gheorghe ocupă locul 1 la categoria CEO în TOP 100 Femei de success realizat de revista Capital.

 

Vă prezentăm mai jos articolul apărut în ediția din 2017 a clasamentului, lansat la finele anului trecut, împreună cu Top 300 Cei mai bogați români.

În vara acestui an s-au împlinit zece ani de când Mariana Gheorghe deține poziția de președinte al directoratului OMV Petrom, cel mai mare grup petrolier din România. A ajuns la Petrom la puțin timp de la privatizare, mai întâi ca membru al Consiliului de Administrație, la propunerea BERD, unde deținea funcția de Senior Banker.

 

Din iunie 2006, preia funcția de director general executiv al companiei petroliere și începe, probabil, cel mai important proiect al carierei sale: transformarea unei foste companii de stat într-un jucător regional perfomant.

Rezultate obținute de OMV Petrom în decursul ultimului deceniu sunt o dovadă clară că proiectul a fost îndeplinit cu succes. De exemplu, în primele nouă luni din 2017, profitul net al companiei a crescut cu 111%, ajungând la 1,85 miliarde de lei, în timp ce vânzările totale au crescut cu 20% față de aceeași perioadă a anului precedent, depășind pragul de 14 miliarde de lei. Mare parte a performanțelor financiare se datorează unui program început în urmă cu câțiva ani referitor la costuri.

„Am continuat disciplina strictă a costurilor în vederea îmbunătățirii poziției competitive pe piață și am făcut progrese în privința proiectelor de investiții“, explică Mariana Gheorghe, performanțele din acest an.

Pentru acest an, compania și-a propus un nivel al investițiilor de 700 milioane de euro, iar pentru următorii cinci ani ia în calcul atingerea cifrei de un miliard de euro investiții anuale. „Media de 1 miliard euro este un reper, o să vedem la finalizarea proiectului de buget. Cea mai mare parte vor fi pe upstream, peste 85%. Dar avem şi proiecte pe downstream, mai ales la rafinărie. Pentru că acolo vom intra în reparaţii capitale“, a declarat director general al companiei, într-un interviu acordat news.ro la jumătatea lunii noiembrie. Mai mult, anul viitor este așteptată o decizie privind o investiție majoră, de câteva miliarde de euro, în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, acolo unde OMV Petrom și ExxonMobil au investit deja 1,5 miliarde de euro în cea mai mare campanie de explorare în apele de mare adâncime. „Recent am observat progrese în privința propunerilor guvernamentale referitoare la regimul redevențelor onshore și offshore, precum și la cadrul operațional al activităților offshore“, mai spune CEO-ul companiei.

Calități

O caracterizează naturalețea, experiența și profesionalismul. Aceste calități nu doar că au ajutat-o într-un domeniu dominat de bărbați, dar cu ajutorul lor a reușit să se impună în sectorul de petrol și gaze, fiind cel mai cunoscut nume din industrie în ultimul deceniu. Mai mult, pentru a fi un bun manager, Mariana Gheorghe spune că în primul rând trebuie să ai o cunoaștere aprofundată a businessului: „e vorba de expertiză în domeniul în care activezi, iar această expertiză constituie baza.“ Mai apoi, un bun manager trebuie să aibă capacitatea de a mobiliza oamenii, „de a-i face să contribuie cu ce e mai bun în ei“. Indiferent de domeniul de activitate, pasiunea și implicarea sunt esențiale: „trebuie să-ți placă ceea ce faci, să fii pasionat, să ai rezultate, să te implici, să vrei să-ți lași amprenta asupra modului în care sunt făcute lucrurile“, sunt recomandările Marianei Gheorghe. „Am vorbit mai devreme de pasiune și de implicare, ca factori esențiali pentru succesul în carieră. Aș adăuga onestitatea și integritatea, care sunt calități foarte importante pentru mine“, ne spunea, anul trecut, CEO-ul celei mai mari companii petroliere din România.