Președintele Klaus Iohannis a fost miercuri amendat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării  – CNCD, în urma declarațiilor sale recente referitoare la maghiari.

Iar CNCD, instituție care, culmea, se află în subordinea Președinției, este condusă chiar de către un maghiar, Csaba Ferenc Asztalos, fost membru al UDMR.

Secția în limba maghiară a Colegiului Național ”Mihai Eminescu”

Asztalos deține funcția de Președinte al Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării încă din 2005, fiind ales membru al CNCD în 2002.

În prezent este la al doilea mandat de președinte al instituției.

A absolvit liceul în Baia Mare, orașul în care s-a născut, la secția de limbă maghiară a Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, unde a avut specializarea filologie.

Între anii 1993 și 1997 a urmat studii juridice la Universitatea din Oradea, Facultatea de Știinte Juridice și Administrative. Între anii 2008-2009 a obținut un MBA în administrație publică de la Universitatea din Limerick, din Irlanda.

Între 2003 și 2010 a fost doctorand în drept internațional la Universitatea din București, Facultatea de Drept.

Pasionat de fotbal

La 12 septembrie 2013, Csaba Asztalos a demisionat din UDMR, spunând: ”Mi s-a reproșat că sunt ungur și că sunt membru UDMR și că nu aș putea să soluționez echidistant anumite plângeri. Din această cauză am decis să îndeplinesc și formal criteriul independenței, pe care pe fond l-am îndeplinit din prima zi a numirii”.

Asztalos recunoaște într-un interviu că, la un moment dat, se gândea să facă Școala de antrenori de fotbal, la nivel de antrenor de copii.

”Am și participat la niște cursuri organizate de FRF pentru cei care învățau pentru licența pro, m-au acceptat. Practic, m-am așezat și eu într-un colț la sălii de la FRF, mi-am luat notițe (…).

Eram deja președinte la CNCD. Pot spune că managementul sportiv se aseamănă foarte mult cu ce facem noi aici, managementul instituțional. Și sunt legături, inclusiv pe zona de psihologie, sunt o mulțime de elemente comune.

”Filiera Teleorman” din CNCD

Dar am constatat că școala noastră de antrenori nu e ceea ce ar trebui să fie. Cel puțin din punctul meu de vedere, ca unul venit din afară. Eu citesc literatură legată de zona de antrenorat și am și multe contacte cu unii antrenori de fotbal”, a declarat Csaba Asztalos.

Președintele CNCD povestește că a și jucat fotbal: ”Din timpul copilăriei am rămas cu imaginea stadionului din Dealul Florilor, acolo unde am jucat fotbal la juniori. Jucam pe post de mijlocaș – coordonator de joc”.

Vicepreședintele Colegiul director al CNCD este Veronica Tatiana Sandu

Sandu a fost, conform propriului cv, din 2007 și până la numirea sa în funcție, în 2017, director economic la SC Apa Serv SA Teleorman.

Iar între 1995 și 2007 a fost funcționar public la Administrația Finanțelor Publice și Trezoreria Turnu Măgurele.

Fiu de general de divizie

Iar Secretarul general al Colegiul director al CNCD este Adrian Bunoaica.

Anterior angajării în CNCD, Adrian Bunoaica, absolvent de Drept, a fost expert în Departamentul Relații Interetnice din cadrul Ministerului Informațiilor Publice.

Bunoaica este fiul generalului de divizie post-mortem Ion Bunoaica, considerat ctitorul Jandarmeriei Române contemporane, care a decedat în 1995, în urma unui cumplit accident de elicopter.

Klaus Iohannis a anunțat că va contesta decizia CNCD de a amenda declarațiile sale privind Ținutul Secuiesc. Președintele spune că decizia ”este una profund politică”.