Primul guvernator al BNR era liberal. Fiul patriotului Ion Câmpineanu, licenţiat în drept la Paris, de mai multe ori ministru în guvernele liberale, Ion I. Câmpineanu a fost primul guvernator al Băncii Naţionale a României în perioada 1880-1882, pentru a reveni în aceasta funcţie la începutul anului 1888.

De numele lui se leagă confecţionarea primelor bilete de bancă, a cecurilor, a acţiunilor şi a sigiliului BNR, întocmirea regulamentului interior, stabilirea relaţiilor cu bănci din străinătate, începerea acţiunilor pentru construirea palatului B.N.R. prin achiziţionarea terenului numit Hanul Şerban Vodă şi încheierea contractului cu arhitecţii francezi Cassien Bernard şi Albert Galleron.

Theodor Rosetti, cel de-al treilea guvernator al BNR, are trecutpă la capitolul realizări înfiinţarea Băncii Agricole cu sprijinul Băncii Naţionale.

Ioan Bibicescu este guvernatorul-ziarist. Având studii juridice la Bucureşti şi Paris, Ioan G. Bibicescu a desfăşurat o stralucită activitate publicistică în redacţia ziarului "Românul", sub îndrumarea lui C.A. Rosetti.

În timpul lui tezaurul BNR a fost transportat la ruși. În decembrie 1916, sub ameninţarea ocupaţiei străine, tezaurul a fost transportat la Moscova, dar numai dupa ce a fost obţinută aprobarea guvernului român, iar guvernul imperial rus şi-a asumat în scris răspunderea pentru securitatea transportului, a depozitării şi a readucerii sale în România. În august 1917, a doua parte a tezaurului a fost evacuată la Moscova.

Mihail Manoilescu este, probabil, guvernatorul cu cel mai scurt mandat: doar 4 luni.

Mihail Oromolu este cel de-al șaptelea șef al BNR, fiind cel care a recuperat depozitul în aur, deţinut de BNR la Reichsbank (1922). În timpul lui, statul român a redevenit acţionar al BNR, participând cu o treime din capital.

Constantin Angelescu este guvernatorul care a luat tezaurul BNR și l-a dus la mânăstire. Mai exact, acesta a luat inițiativa adăpostirii tezaurului la mânăstirea Tismana în contextul intrarii armatelor sovietice pe teritoriul tarii în vara anului 1944.

O altă figură interesantă a istoriei BNR este Alexandru Ottulescu. De numele lui se leagă finantarea politicii statului pentru românizarea economiei, finantarea cheltuielilor generate de purtarea razboiului, sustinerea prin credite a productiei agricole prin înfiintarea Caselor Taranesti de Împrumut si Economie, creditarea industriei de razboi, înlocuirea rublelor puse în circulatie de autoritatile sovietice în Basarabia si Bucovina de Nord cu bancnotele BNR (1941).

Aurel Vijoli a fost angajat la BNR timp de 29 de ani și a aplicat politica economică promovată de Partidul Comunist Român. Aurel Vijoli a fost demis din functie si ulterior arestat sub acuzatia de "sabotare a economiei nationale".

În timpul lui Vasile Malinschi, România a devenit membru al FMI în 1972. Alături de Iugoslavia, România era singura ţară din blocul comunist care colabora cu BIRD şi FMI.
Actualul guvernator al BNR, Mugur Isărescu, este deja recunsocut că este guvernatorul BNR cu cea mai lungă perioadă de exercitare a funcției. Isărescu este preşedinte al Consiliului de administraţie şi Guvernatorul Băncii Naţionale a României (numit de Guvern în 1990; cu mandat încredinţat de Parlament în 1991 şi reînnoit în decembrie 1998, noiembrie 2004 şi octombrie 2009). 
SURSA: bnr.ro
Citiți și Unde este aurul BNR