Potrivit raportului elaborat de Symantec, care dezvoltă programul antivirus Norton, 74 de milioane de americani au fost victime ale unor infracţiuni virtuale anul trecut, ce le-au costat în total 32 de miliarde de dolari (23 de miliarde de euro) constând în pierderi financiare directe.

În China, aceste pierderi au atins 25 de miliarde de dolari (18 miliarde de euro), 15 miliarde în Brazilia (11 miliarde de euro) şi 4 miliarde în India (2,8 miliarde de euro).

Conform Symantec, 69 la sută dintre internauţii adulţi chestionaţi au fost victime în cursul vieţii lor a unei infracţiuni virtuale, un nivel ce creşte până la 85% în China şi 84% în Africa de Sud. Studiul subliniază de asemenea dezvoltarea crescândă a infracţiunilor de acest tip pe telefoanele mobile.

"Cibercriminalitatea este mult mai dezvoltată decât îşi imaginează oamenii", a comentat Adam Palmer, consilier pe probleme de cibersecuritate la Norton. "În cursul ultimelor 12 luni, numărul de adulţi chestionaţi pentru studiu victime ale unor astfel de infracţiuni este de trei ori mai mare decât cel al victimelor unor infracţiuni în viaţa "reală" (offline)", a subliniat el.

Studiul, efectuat pe un eşantion de 20.000 de persoane din 24 de ţări, a fost realizat în lunile februarie şi martie 2011 şi a vizat cele douăsprezece luni precedente, potrivit Symantec.
SURSA: Agerpres