Creditorii constructorului american Chrysler, printre care nume grele precum Citigroup, JPMorgan sau Goldman Sachs, solicită aproape jumătate din acţiunile companiei pentru ştergerea parţială a datoriilor.

Mai concret, pentru un pachet de 40% din acţiunile Chrysler, grupul de creditori s-a oferit să şteargă 2,5 miliarde de dolari din datoria de şapte miliarde de dolari.

Guvernul federal, care supervizeaza activitatea Chrysler în virtutea ajutorului de stat de patru miliarde de dolari acordat, s-a opus acestei propuneri şi a venit cu o contraofertă: 5% din Chrysler pentru ştergerea a 5,5 miliarde de dolari din datoria de şapte miliarde.

Analiştii susţin că această contraofertă este de neacceptat astfel încât se aşteaptă o contraofertă la… contraofertă din partea grupului de creditori.

Guvernul federal a acordat Chrysler termen până la sfârşitul săptămânii viitoare pentru finalizarea alianţei cu Fiat cât şi pentru încheierea unui acord privind reducerea datoriilor şi a costurilor de producţie, condiţii pentru suplimentarea sumei de patru miliarde deja acordate sub formă de ajutoar de stat.