Primăvara arabă din 2011 a captivat atenția întregii lumi. A capturat și atenția unor guverne autoritare ale altor țări, care se îngrijorau că revoluția s-ar putea extinde. Ca răspuns, au intensificat monitorizarea activiștilor, a jurnaliștilor și a disidenților, despre care credeau că vor inspira revoluția în țările lor. Un activist Bahrain de seamă, arestat și torturat de propriul guvern, a spus că investigatorii i-au arătat transcrieri ale conversațiilor și ale mesajelor sale telefonice.

Evident, nu e un secret că guvernele sunt capabile să intercepteze convorbiri și mesaje telefonice. Acesta e motivul pentru care mulți activiști evită intenționat utilizarea telefonului. În schimb, folosesc mijloace ca Skype, despre care cred că sunt imune la interceptare. Se înșeală. A fost în ultimii cinci ani o industrie a companiilor care furnizează tehnologie de monitorizare guvernelor, în special tehnologie care le permite acelor guverne să se infiltreze în computerele țintelor supravegherii. În loc să intercepteze comunicațiile pe măsură ce se transmit neincriptate, se infiltrează în calculatoarele dumneavoastră, vă pun camera web și microfonul în funcțiune și vă fură documente de pe calculator.

Atunci când a căzut guvernul egiptean în 2011, activiștii au făcut o razie în biroul poliției secrete și printre numeroasele documente găsite era și acest document al Corporației Gamma, Gamma International. Gamma este o companie germană care produce software de supraveghere și îl vinde doar guvernelor. E important să ținem cont că majoritatea guvernelor nu au neapărat capacitate domestică de a dezvolta acest software. Cele mici nu au resursele sau expertiza și iată că există o piață a companiilor vestice care sunt bucuroase să le furnizeze instrumente și tehnici în schimbul unui preț. Gamma e doar una dintre aceste companii. Menționez că Gamma nu-și vânduseră niciodată software-ul guvernului egiptean. Le-au trimis o factură pentru vânzare, dar egiptenii nu l-au cumpărat. În schimb, se pare, guvernul egiptean a folosit o versiune demo gratuită a softului Gamma. (Râsete)

Această imagine de monitor e dintr-un film de vânzare produs de Gamma. De fapt, încearcă să accentueze într-o prezentare destul de isteață faptul că poliția poate sta într-un birou cu aer condiționat și monitoriza de la distanță pe cineva fără ca acea persoană să aibă habar ce se întâmplă. Știți, becul de la webcam nu vi se va aprinde. Nu există niciun indiciu că microfonul e activat.

Acesta e directorul general al companiei Gamma international. Numele său este Martin Muench. Există multe poze cu domnul Muench. Asta e probabil preferata mea. Voi face un zoom pe camera lui video pentru o secundă. Vedeți că e un abțibild plasat pe camera lui. Dumnealui știe ce fel de monitorizare e posibilă și clar nu vrea să fie folosită împotriva lui. Muench a zis că intenționează ca software-ul lui să se folosească la capturarea teroriștilor și la localizarea pedofililor. Desigur, a recunoscut că odată ce software-ul este vândut guvernelor, nu mai are de unde ști cum e folosită. Software-ul Gamma a fost localizat pe serverele țărilor din lumea înteragă, multe dintre ele cu palmaresuri atroce și cu violări ale drepturilor omului. Chiar își vând software-ul în întreaga lume.

Gamma nu e singura companie din domeniu. După cum ziceam, e o afacere de $5 miliarde. Unul dintre ceilalți uriași ai industriei este o companie italiană numită Hacking Team. Hacking Team are probabil cea mai șmecheră prezentare. Prezentarea video pe care au produs-o e foarte sexy, așa că voi rula un clip ca să aveți o idee despre capabilitățile acestui software, dar și despre felul în care e comercializată clienților guvernelor lor.

(Video) Narator: Vrei să vezi prin ochii țintei tale. (Muzică) Trebuie să te infiltrezi în viața țintei tale. [“În timp ce ținta face browsing pe rețea, face schimb de documente, primește SMS-uri, trece granițele”] Trebuie să lovești de pe platforme diferite. [“Windows, OS X, iOS, Android, Blackberry, Symbian, Linux”] Trebuie să surmontezi criptarea și să capturezi date relevante. [Skype și convorbiri telefonice criptate, locația țintei, mesaje, relații, browsing online, documente audio și video] Fiind ascuns și indetectabil. [“Imun față de orice sistem de securitate. Infrastructură cu stocare ascunsă”] Folosit în întreaga ta țară. [“Până la sute de mii de ținte controlate dintr-un singur loc.”] Exact ceea ce facem noi.

Christopher Soghoian: Ar fi nostim dacă n-ar if adevărat, dar, în realitate, softul companiei Hacking Team se vinde guvernelor din lumea întreagă. Anul trecut am aflat, de exemplu, că fusese folosit pentru a viza jurnaliști marocani de către guvernul Marocului. A fost găsit în multe, multe țări. Așadar, Hacking Team a mai flirtat activ piața americană de aplicare a legii. Cam de un an de zile, compania a deschis un birou de vânzări în Maryland. Compania a angajat și un purtător de cuvânt. Au participat la conferințe ale industriei de monitorizare la care s-au prezentat și oficialități ale forțelor de siguranță națională. Au vorbit la conferințe. Ceea ce mi s-a părut cel mai fascinant, au și plătit pentru pauza de cafea la una dintre conferințele despre aplicarea legii, spre începutul acestui an. Nu vă pot spune cu siguranță dacă Hacking Team și-au vândut tehnologia în Statele Unite, dar vă pot spune că dacă nu au vândut-o, sigur nu e pentru că n-au încercat destul.

Așadar, după cum am mai spus, guvernele care nu au resursele pentru a-și construi singure unelte vor cumpăra software de supraveghere de-a gata și din acest motiv, vedeți că spre exemplu, guvernul Tunisiei poate folosi același software ca și guvernul Germaniei. Toți cumpără lucruri de-a gata. Biroul Federal de Investigații al Statelor Unite (FBI) are bugetul necesar pentru a-și construi propria tehnologie de supraveghere așa că de câțiva ani tot încerc să-mi dau seama dacă și cum face FBI-ul infiltrarea în computerele țintelor monitorizate.

Prietenii mei de la o organizație Fundația Frontierei Electronice – un grup de societate civilă – au obținut sute de documente de la FBI în care prezentau în detaliu următoarea generație de tehnologii de supraveghere. Multe dintre aceste documente au fost redactate din plin, dar ceea ce puteți desluși din aceste diapozitive, dacă fac un zoom, este termenul: Unitatea de Operațiuni la Distanță. Când m-am uitat prima oară peste acest document, nu mai auzisem de unitatea asta. Studiez monitorizare de peste 6 ani. Nu auzisem niciodată de ea. Prin urmare, am făcut cercetări online și într-un final, am dat peste premiul cel mare când am intrat pe LinkedIn rețeaua socială a persoanelor care caută o slujbă. Erau mulți foști colaboratori ai guvernului american care lucraseră, la un moment dat, pentru Unitatea de Operare la Distanță și descriau surprinzător de detaliat în CVurile lor ce făcuseră la fosta slujbă. (Râsete) Am luat această informație și i-am dat-o unui jurnalist pe care îl cunosc în care am încredere de la Wall Street Journal și ea a reușit să contacteze numeroși alți oficiali ai fostelor servicii de protecție națională care au spus, sub anonimat, că într-adevăr, FBI-ul are o echipă specială care nu face altceva decât să se infiltreze în computerele țintelor monitorizate. Precum Gamma și Hacking Team, FBI-ul are deasemeni capacitatea de a activa camere web, microfoane, de a fura documente, de a obține informații despre browsing online, tot tacâmul.

E o problemă mare legată de faptul că guvernele se orientează spre hacking și anume că teroriștii, pedofilii, traficanții de droguri, jurnaliștii și activiștii drepturilor omului toți folosesc același tip de computer. Nu există un telefon al traficantului de droguri și nu există laptopul jurnalistului. Toți folosim aceeași tehnologie însemnând că pentru ca guvernele să aibă capacitatea de a se infiltra în calculatoarele băieților răi, trebuie să aibă și capacitatea de a se infiltra în dispozitivele noastre.

Așadar, guvernele din lumea întreagă au adoptat această tehnologie. Au adoptat hackingul ca tehnică de aplicare a legii, dar fără o dezbatere concretă. În Statele Unite, unde locuiesc, nu au existat audieri ale congresului. Nu s-a promulgat nici o lege care să autorizeze această tehnică, în particular și datorită puterii sale și a potențialului ei de abuz, e vital să avem o dezbatere publică informată.