”Suspectăm că există o înţelegere între marii tour-operatori să limiteze discounturile, reducerile de tarife, pe care le pot oferi agenţiile revânzătoare, agenţiile mai mici, prin care îşi vând ei către clienţi pachetele turistice, deci fiecare tour-operator are interesul să ţină preţurile cât mai sus şi, atunci, suspectăm că este o înţelegere între diferitele companii mari să nu permită agenţiilor mai mici, revânzătoare, să dea discounturi foarte mari, limitând în acest fel scăderea preţului către clienţii finali”, a explicat Chiriţoiu.

El a adăugat că este vorba despre o investigaţie începută în 2016, iar un rezultat va fi posibil la finele acestui an sau începutul anului viitor. ”Dacă noi vom constata că s-a încălcat legea, vom aplica amenzi de maximum 10% din cifra de afaceri din anul anterior sancţionării. Pe baza deciziei noastre, clienţii vor putea şi ei să ceară despăgubiri, în caz că preţurile au fost mai mari decât ar fi fost normal. Dar acest lucru va putea fi posibil doar după ce finalizăm noi investigaţia”, a susţinut Chiriţoiu.

Întrebat dacă un client îşi va putea recupera banii chiar şi pentru vacanţe cumpărate cu un an în urmă, Chiriţoiu a răspuns: ”Dacă, într-adevăr, s-a întâmplat ceea ce suspectăm, vom vedea şi pe ce durată s-a întâmplat, deci pentru perioadele respective, da”.

Chiriţoiu a arătat că acest lucru va fi posibil odată cu preluarea în legislaţia românească a unei directive europene, care permite clienţilor unor companii să poată folosi deciziile Consiliului Concurenţei în instanţă pentru recuperarea prejudiciilor generate de încălcarea legislaţiei din acest sector.

”Este noua directivă pe care o transpunem în acest an, care asigură recuperarea prejudiciilor de către părţile private, prin intermediul instanţelor, dar folosindu-se de deciziile pe care le ia Consiliul Concurenţei. Adică, în faţa instanţei nu te mai duci să probezi fapta, pentru că foloseşti decizia Consiliului Concurenţei, care spune: Da, cartelul a fost produs, trebuie numai să dovedeşti că tu eşti printre cei păgubiţi şi, desigur, partea foarte complicată, să spui care este cuantumul prejudiciului”, a subliniat preşedintele Consiliului Concurenţei. El a adăugat că această directivă va fi transpusă în legislaţia naţională până la finele acestui an sau, cel mai târziu, începutul lui 2017. (Sursa: Agerpres)