Scăderea începută anul trecut a adus chiriile apartamentelor vechi la pragul minim din ultimii trei ani, pe segmentul de garsoniere şi apartamente cu două şi trei camere, se arată în cel mai recent raport de piaţă al portalului AnunturiParticulari. 

Tendinţa de scădere se păstrează în continuare, chiar dacă în ultimele şase luni se poate remarca o uşoară tendinţă de stabilizare.

„Prognozăm că în ultimele luni din acest an, pe piaţa închirierilor rezidenţiale oferta va scădea şi este de aşteptat ca proprietarii să scadă preţurile în continuare, pe fondul cererii reduse şi a puterii de cumpărare scăzute“, se arată în raport.

În luna octombrie, preţul mediu solicitat de proprietari pentru o garsonieră a fost de 279 de euro, cu 4% mai redus faţă de septembrie. Pentru apartamentele cu două camere preţul mediu de închiriere a fost de 390 de euro, în scădere cu 3% faţă de luna anterioară. Pentru cele cu trei camere, preţul mediu de închiriere a scăzut cu un procentaj de 1,3%, proprietarii solicitând în medie 533 de euro.

Preţul mediu de închiriere al apartamentelor cu patru camere a fost de 860 de euro şi a înregistrat o creştere de 11% comparativ cu luna precedentă. „Preţul pentru acest tip de locuinţe are o evoluţie neregulată, deci creşterea de luna aceasta este întâmplătoare, nu trebuie privită la nivel de regulă. Explicaţia este dată de stocul de oferte foarte mic. Pe termen mediu, tendinţa este de scădere, faţă de acum şase luni chiriile apartamentelor cu patru camere fiind mai reduse cu 14%“, se precizează în analiză.

Oferte în scădere cu 22%

Numărul de oferte nou apărute pe piaţă s-a redus cu 22% faţă de luna precedentă. În octombrie au fost scoase la închiriere 2.850 de apartamente, dintre care aproape jumătate au fost reprezentate de garsoniere. Numărul acestora a fost de 1.220, în scădere cu 23% faţă de luna septembrie.

Cu acelaşi procent s-au redus şi ofertele nou apărute în rândul apartamentelor cu două camere, ce s-au regasit pe piaţă într-un număr de 860 de unităţi. Oferta de apartamente cu trei camere s-a redus cu 17%, pe piaţă fiind scoase 617 unităţi în octombrie. Numărul apartamentelor cu patru camere nou aparute a fost de 150, în scădere cu 19% faţă de septembrie.

„Scăderea numărului de oferte a fost generată de faptul că în septembrie au fost scoase pe piaţă un număr foarte mare de apartamente. În realitate putem vorbi doar de o scădere pe termen scurt, pentru că numărul apartamentelor scoase la închiriat în luna octombrie se situează la un nivel apropiat de cel din lunile anterioare“, precizează autorii analizei.

Te-ar putea interesa și: