Zhou a explicat că în viitor China va juca un rol mai important în rezolvarea problemelor Europei, prin intermediul FMI şi a Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF), reiterând astfel declaraţiile anterioare ale premierului chinez Wen Jiabao.

‘Cred cu tărie că statele europene pot lucra împreună pentru a face faţă dificultăţilor. Ele sunt capabile să rezolve criza datoriilor suverane. Banca Chinei a menţinut întotdeauna legături strânse şi contacte cu BCE şi ne sprijinim reciproc în multe situaţii. Banca Chinei sprijină ferm recentele măsuri adoptate de BCE pentru a rezolva dificultăţile cu care se confruntă zona euro’, a afirmat Zhou într-un discurs rostit la Universitatea din Beijing.

Marţi, preşedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy a cerut la Beijing un mai bun acces al europenilor pe piaţa chineză, în cadrul unui summit UE-China dominat de criza datoriilor de pe vechiul continent. Pe de altă parte, premierul chinez Wen Jiabao a declarat în deschiderea summitului că Beijingul ‘este pregătit să participe mai mult la găsirea unei soluţii la criza datoriilor din Europa’.

Beijingul a mai făcut apel la Europa să-şi rezolve criza financiară, însă nu a precizat încă dacă va investi într-un fond de salvare menit a ajuta statele afectate de datorii.
SURSA: Agerpres