Prețurile apartamentelor din marile orașe au fost mult supraevaluate, în ciuda măsurilor restrictive impuse de guvernul de la Beijing.
Conform unei anchete realizată în peste 30 de orașe mari din China, proprietățile imobiliare din 11 orașe au prețuri ce depășesc de la 30% la 50% un indice de referință care ține cont de 11 factori, printre care infrastructura și puterea de cumpărare.
Diferența ajunge chiar la 70% în unele orașe. Conform cifrelor oficiale, prețurile apartamentelor erau în luna octombrie mai mari cu 0,2% față de luna anterioară și cu 8,6% față de perioada similară a anului trecut.
Guvernul de la Beijing a început să impună măsuri împotriva creșterii prețului la apartamente încă din luna aprilie, una dintre ele fiind interzicerea băncilor de a acorda credite pentru cei care vor să-și cumpere un al treilea apartament.
Creșterea prețurilor din China este alimentată de injecțiile masive de lichiditate în economie care au contrabalansat efectele crizei financiare mondiale, injecții care acum provoacă lărgirea masei monetare.
"Obiectivul guvernului nu este clar, iar politica sa nu este coerentă", spune Ni Pengfei, analist la Academia de Științe Sociale, citat de China Daily. 
Din nefericire, tot mai mulţi analişti vorbesc despre o iminentă explozie a balonului umflat ani de-a rândul de ritmul infernal de creştere a economiei din marele stat asiatic.
„Se văd deja primele semne de recul ale pieţei imobiliare şi asta va afecta în curând sistemul bancar“, spune Kenneth Rogoff, profesor la Harvard şi fost economist-şef al Fondului Monetar Internaţional.
Roubini: Chinezii au blocuri goale, aeroporturi pustii şi autostrăzi către nicăieri
Până şi Xu Shaoshi, unul dintre membrii cabinetului de la Beijing, se teme de o apropiată corecţie severă pe piaţa imobiliară. Cu toate acestea, oficialul chinez consideră că situaţia nu va semăna nici pe departe cu ceea ce au trăit americanii în ultimii ani.
"Chinezii cumpără mai multe active imobiliare decât au nevoie. Ei speculează", spune şeful celui mai mare fond de investiţii german, DWS, atrăgând atenţia asupra posibilităţii apariţiei unor vânzări masive. Şeful fondului este îngrijorat, în principal, de piaţa imobiliară chineză.
De asemenea, Nouriel Roubini spunea de curând: Chinezii au construit enorm. Numai că acum au blocuri goale, aeroporturi pustii şi autostrăzi către nicăieri. Toate aceste proiecte duc la investiţii neperformante.