Directorul OMS a fost mustrat de China după critica adusă politicii zero COVID. Îl consideră iresponsabil

Așadar, purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian, a susținut la o conferinţă de presă că strategia „zero Covid” a garantat sănătatea a 1,4 miliarde de persoane şi a protejat grupurile cele mai vulnerabile.

„Această strategie a garantat sănătatea a 1,4 miliarde de persoane şi a protejat grupurile cele mai vulnerabile. De fapt, China este una din ţările care a reuşit cel mai bine să stăvilească răspândirea COVID-19”, a declarat Zhao Lijian.

De asemenea, acesta a asigurat că strategia Chinei a „evoluat în conformitate cu situaţia” din ţară şi că este „diferită” de cea a altor state, care au mizat pe „convieţuirea cu virusul şi pe imunitatea colectivă”.

Tedros, care s-a aflat în China ultima oară în februarie cu prilejul inaugurării Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, a fost miercuri cenzurat pe reţelele de socializare după ce a asigurat că politica „zero Covid” pe care o aplică autorităţile chineze în faţa celui mai recent focar de coronavirus „nu este sustenabilă ţinând cont de actualele cunoştinţe despre coronavirus”.

„Avem acum o mai bună înţelegere asupra virusului şi instrumente mai bune, astfel încât tranziţia la o altă strategie ar fi foarte importantă”, a spus directorul OMS, potrivit efe.com

Videoclipurile cu declaraţiile sale au fost difuzate masiv pe reţelele sociale chineze

Videoclipurile cu declaraţiile sale au fost difuzate masiv pe reţelele sociale chineze, înainte ca cenzura chineză să intervină şi să le elimine complet. Spre deosebire de marea parte a lumii, care a decis că convieţuiască cu virusul, China menţine de doi ani o politică de toleranţă zero împotriva COVID-19 sub argumentul protejării populaţiei în vârste, care încă nu este majoritar vaccinată cu schema completă şi evitării unui colaps al sistemului medical.

Un studiu, realizat de Universitatea din Fudan şi publicat de revista ştiinţifică Nature Medicine, consideră că „politica zero COVID” implementată de China a evitat până la 1,5 milioane de decese, informează miercuri ziarul South China Morning Post, citat de sursa menționată.

Studiul a realizat o proiecţie cu privire la ce s-ar fi întâmplat din martie dacă focarul de Omicron cu 20 de cazuri iniţiale nu ar fi fost pus sub control prin restricţiile dure aplicate de guvernul chinez locuitorilor unor oraşe precum Shanghai, aflat de două luni sub un strict lockdown.

Un val de contagieri lipsite de control ar conduce la „un tsunami de cazuri de COVID-19”, care ar provoca aproximativ 112 milioane de cazuri şi 1,55 milioane de decese, potrivit acestui studiu, realizat de experţi chinezi şi supervizat de experţi ai Universităţii din Indiana şi de Institutele Naţionale de Sănătate din SUA.