Chicago, anul 1929. Petrecerea e in toi la un vestit cabaret, unde in fiecare seara se inghesuie o multime de oameni dornici de distractii si senzatii tari. TAnara, blonda si aparent candida Roxie Hart viseaza sa cAnte si sa danseze pe scena alaturi de vedeta Velma Kelly.
AflAnd ca amantul ei, care ii promisese o intAlnire cu directorul teatrului, o mintise, Roxie il ucide cu focuri de revolver. Ajunge in inchisoare, unde, din intAmplare, o afla si pe Velma. Gratie favorurilor interesate ale unei gardiene, Mama Morton, reuseste sa contacteze un vestit avocat, Billy Flynn, care poate sa o scoata basma curata. Acesta ii construieste o imagine de femeie naiva, victima a abuzurilor, pe care presa o preia imediat, iar Roxie Hart devine femeia cea mai populara din Chicago. Filmul continua cu desfasurarea procesului si cu masinatiunile ingenioase si perfide pe care le pune la cale avocatul.
Povestea filmului are ea insasi o istorie indelungata. in 1926, ziarista Maureen Watkins, de la Chicago Tribune, publica piesa The Brave Little Woman, inspirata de procesele foarte mediatizate ale vremii. Au urmat doua ecranizari: Chicago, un film mut din 1927, si Roxie Hart, cu Ginger Rogers, in 1942.
in 1975, John Konder, Fred Ebb si Bob Fosse adapteaza povestea si o transforma intr-un musical de succes pe Broadway. Miramax Films cumpara drepturile de ecranizare in 1994, dar intAmpina o multime de greutati in realizarea adaptarii cinematografice. Viziunea lui Rob Marshal de a transforma numerele muzicale din show-ul original in creatii imaginare ale protagonistei spulbera insa obstacolele, si filmul se bucura de un imens succes de critica inca de la lansarea sa, in decembrie 2002. A luat sase premii Oscar (12 nominalizari), printre care si premiul pentru cel mai bun film artistic si trei Globuri de Aur (opt nominalizari). A fost nevoie insa de opt ani de elaborare a scenariului, de alegere a celei mai potrivite distributii, de conturare a unei viziuni coerente, inchegate. Actorii principali sunt cei ce cAnta si danseaza, asadar nu vom gasi voci extraordinare in film. Solutia insa pare sa fie cea corecta. Regizorul evita astfel divortul intre vocile personajelor in dialoguri si vocile din numerele muzicale si reuseste sa-i dea spectatorului senzatia de intreg. Coregrafia e perfect realizata, iar actorii principali – RenEe Zellweger, Richard Gere,
Catherine Zeta-Jones si John C Reilly – sunt stralucitori.
„Ce-mi place la „Chicago” este faptul ca e un film periculos, sexy, debordand de umor negru”, declara actrita Zeta-Jones.
Productia a costat 45 de milioane de dolari, o suma relativ mica pentru un musical.