Tensiunile dintre SUA și China se adâncesc! Ce spune secretarul american al Apărării despre operațiunile din Taiwan?

Declarația acestuia a fost făcută la un forum pe tema apărării naţionale desfăşurat la Biblioteca Prezidenţială Ronald Reagan din Simi Valley, California. Secretarul american al Apărării a vorbit în mare parte despre provocarea lansată de Beijing, explicând astfel că SUA rămân hotărâte să susțină „capacitatea Taiwanului de a se apăra”, potrivit informațiilor transmise de afp.com

De asemenea, acesta a insistat asupra „diferenţelor reale atât pe planul intereselor, cât şi al valorilor” dintre Washington şi China. Totuși, spune el, „contează felul în care le gestionăm”.

China a desfăşurat o serie de operaţiuni militare aeriene şi maritime tot mai agresive

În ultimele luni, armata chineză a desfăşurat o serie de operaţiuni militare aeriene şi maritime tot mai agresive în vecinătatea Taiwanului, pe care China îl consideră parte a teritoriului său. În acest context, unii analişti au sugerat că Beijingul l-ar putea testa astfel pe preşedintele american Joe Biden în primul său an de mandat.

China este singura putere capabilă în prezent să-şi folosească „puterea economică, diplomatică, militară şi tehnologică pentru a lansa o provocare de durată unui sistem internaţional stabil şi deschis”, a spus Lloyd Austin.

Pentru acesta, liderii chinezi „şi-au exprimat tot mai deschis nemulţumirea în legătură cu ordinea dominantă şi dorinţa acestora de a priva Statele Unite de rolul lor de lider mondial”. Mai mult, secretarul Apărării a spus că „nu căutăm nici confruntarea, nici conflictul (…) Nu căutăm un nou război rece sau o lume divizată în blocuri rigide”.

În faţa provocării chineze Statele Unite îşi vor adânci legăturile cu ţările prietene din regiune, în special prin manevre militare comune, spune Lloyd Austin.

„Rămânem fideli politicii noastre privind o singură Chină şi angajamentelor asumate (…) pentru a sprijini capacitatea Taiwanului de a se apăra, menţinându-ne în acelaşi timp capacitatea de a rezista oricărei recurgeri la forţă care ar pune în pericol securitatea poporului din Taiwan”, a completat acesta.

Washingtonul merge cât de departe posibil în legăturile sale cu Taiwanul, fără a trata acest teritoriu ca pe un stat suveran. Aceasta este aşa-numita „ambiguitate strategică” a americanilor care, iniţial loiali Taiwanului, au stabilit în cele din urmă relaţii diplomatice în 1979 cu puterea comunistă chineză. Această doctrină a făcut posibilă păstrarea statu-quoului, potrivit sursei menționate.