Cea mai mare diferență între România și celelalte state din regiune se înregistrează în ceea ce privește asigurările private pentru angajați. În țara noastră, asigurările de sănătate sunt deductibile în limita a 250 euro / angajat anual, iar asigurările pentru pensie pot fi deductibile în limita a 400 euro / angajat / an. Prin comparație, aceste cheltuieli sunt total deductibile în Polonia, Ungaria și Cehia, dacă acest lucru este specificat în contractul de muncă al angajatului sau în Regulamentul Intern al companiei, în timp ce în Ucraina cheltuielile pentru asigurările private pentru angajați sunt complet nedeductibile.

În ceea ce privește cheltuielile de sponsorizare, mecenat și burse private, acestea nu sunt deductibile în majoritatea statelor din regiune, cu excepția Ungariei, unde sunt parțial deductibile, și a României, unde companiile pot asigura sponsorizări în limita a 0,3% din valoarea cifrei de afaceri. În ambele cazuri, pentru a fi considerate deductibile, cheltuielile trebuie să se califice ca donație sau să deservească interesele de business ale contribuabilului. În același timp, cheltuielile referitoare la bursele private sunt deductibile dacă sunt realizate în folosul unui angajat al companiei plătitoare și bursa are o legatură cu munca pe care acesta o prestează în folosul companiei unde este angajat.

„Eliminarea unor astfel de limitări de deduceri, pe lângă simplificarea înregistrărilor contabile pe care companiile sunt obligate să le efectueze, ar avea ca efect și încurajarea angajatorilor să acorde asigurări de o valoare mare, ceea ce ar angrena mai departe dezvoltarea industriei de asigurări private în România. Aceeași situație s-ar remarca și în cazul acordării de sponsorizări sau burse private”, a declarat Adrian Soltan, Accounting Manager Accace în România.

Cheltuielile cu carburanții, deductibile doar pe jumătate în România

O altă diferență se referă la cheltuielile cu autovehiculele sub 3,5 tone și cu maxim 9 locuri pentru pasageri utilizate de companii, care în România sunt deductibile în proporție de 50%, în timp ce companiile din Ungaria beneficiază de deduceri totale. În cazul Poloniei și Slovaciei, cheltuielile legate de întreținerea mașinii, precum și cheltuielile cu carburanții, sunt deductibile integral în măsura în care autovehiculul este utilizat în folosul companiei.

În Cehia sunt considerate deductibile toate cheltuielile referitoare la autovehicule, cu excepția celor cu carburanții, dacă angajatul utilizează în mod gratuit autovehiculul respectiv și pentru uz personal, în acest caz 1% din prețul mașinii fiind considerat parte din venitul angajatului în fiecare lună de utilizare.

Potrivit acestuia, România este unul dintre statele din regiune cu un sistem amplu de taxe, impozite directe și indirecte, precum și norme de aplicare a acestora, însă chiar dacă toate aceste reglementări au menirea să eficientizeze modul în care companiile țin evidența contabilă, de cele mai multe ori gradul ridicat de complexitate al categoriilor de cheltuieli îngreunează acest proces.