"Chiar în acest moment, există ameninţarea unui război nuclear" care "ar putea reprezenta sfârşitul lumii", a declarat Chavez, citat de AFP.

Preşedintele venezuelean consiuderă că "principalii vinovaţi (pentru acest risc) sunt guvernul Statelor Unite şi aliaţii săi, printre alţii Israelul, care deţin numeroase arme nucleare".

Americanii şi europenii exercită presiuni asupra Iranului după publicarea, săptămâna trecută, a raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) în care se avertizează că Iranul este bănuit că lucrează pentru punerea la punct a armei atomice.

Teheranul a respins acuzaţiile AIEA, al cărei raport a fost dat publicităţii în timp ce responsabili israelieni ameninţau de mai multe zile că pregătesc un atac preventiv împotriva instalaţiilor nucleare ale Iranului.

Rusia, una dintre cele mai mari puteri ale lumii, mai ales în ceea ce priveşte armele nucleare, a dat asigurări că va face tot posibilul pentru a nu se recurge la o intervenţie militară împotriva Iranului şi a criticat din nou raportul AIEA.
"O operaţiune militară împotriva Iranului ar putea avea consecinţe foarte grave şi Rusia va trebui să întreprindă tot ce este posibil pentru a dezamorsa tensiunile", a afirmat, săptămâna trecută, Konstantin Kosacev, şeful Comisiei pentru afaceri externe din Dumă, camera inferioară a parlamentului federal rus.

El consideră că raportul AIEA vorbeşte "despre ceea ce s-a făcut până în anul 2003, în timp ce acuzaţiile sunt îndreptate împotriva liderilor Iranului actual" şi "nu prezintă nici o dovadă că Iranul ar încerca să producă arme nucleare".

Konstantin Kosacev a criticat şi declaraţiile venite din partea Statelor Unite, Franţei şi Israelului care fac referire la posibila recurgere la forţă şi în care se apreciază că lansarea unei operaţiuni militare împotriva Iranului este tot mai probabilă.