Ratele de vaccinare anti-Covid-19 cresc în toată Europa, restaurantele și barurile se redeschid, oamenii călătoresc pentru muncă și agrement, iar viața revine la ceva asemănător cu normalitatea. Dar virusul nu a dispărut, iar creșterea recentă a cazurilor zilnice, plus mutația Delta, ține oficialii din domeniul sănătății și guvernele în tensiune, împingându-i pe mulți să ia măsuri extreme în lupta împotriva pandemiei.

În weekend, mai mulți politicieni de rang înalt din Germania au lansat ideea de a impune restricții persoanelor nevaccinate și chiar a vaccinării obligatorii, în ciuda comentariilor anterioare ale cancelarului Angela Merkel, care a spus că țara nu va merge pe această cale, transmite Businesslive, o importantă publicație din Africa de Sud.

O astfel de mișcare ar pune Germania pe același drum cu Franța, unde guvernul instituie obligativitatea  vaccinării pentru lucrătorii din domeniul sanitar și solicită dovada vaccinării pentru anumite evenimente la interior. Propunerile președintelui Emmanuel Macron s-au dovedit controversate, mii de oameni protestând, la sfârșit de săptămână, dar au declanșat și un salt masiv al vaccinării. S-au înregistrat programări record la vaccinare după ce Macron a anunțat măsurile, la începutul acestei luni. Politicienii care sunt în favoarea unei măsuri similare în Germania pot folosi acest  motiv pentru a-și promova mai intens propunerile.

În timp ce vaccinarea obligatorie nu este încă răspândită în întreaga Europă, certificatele de vaccinare – așa-numitele „permise verzi” – sunt acum utilizate pe scară largă pentru a determina în ce localuri se poate mânca și bea în interior. În majoritatea cazurilor, înseamnă că aceia care sunt complet vaccinați sau recent recuperați de Covid-19 pot intra.

Ideea restricționării accesului pe baza unui criteriu de vaccinare i-a iritat pe unii, în special pe cei care deja fac presiuni pentru a se pune capăt altor măsuri, cum ar fi purtarea măștii. Unii critici spun că permisele medicale obligatorii riscă să creeze o societate cu două niveluri, cu unele grupuri excluse de la anumite activități. Există, de asemenea, probleme legale și de confidențialitate, în timp ce localurile spun că este o povară și un cost suplimentar pentru ele. Dar pentru cei care vor aceste măsuri, cum ar fi Macron, este o chestiune de responsabilitate socială.

„Ce valoare are libertatea ta, dacă spui că nu vrei să te vaccinezi, dar mâine îți poți infecta tatăl, mama sau pe mine?”, a întrebat președintele francez, în weekend. „Aceasta nu este libertate, este iresponsabilitate și egoism”.

Mai jos este prezentat un rezumat al unora dintre măsurile din Marea Britanie și din UE, cu datele (acolo unde sunt confirmate) la intrarea în vigoare a măsurilor.

Regatul Unit

Permisele Covid vor fi necesare pentru a intra în cluburile de noapte și în alte locuri aglomerate, cum ar fi concertele. Noua cerință, care înseamnă că un test negativ nu va mai fi acceptabil, va intra în vigoare la sfârșitul lunii septembrie, pentru a oferi timp tuturor celor de peste 18 ani să se vaccineze complet. Planul trebuie aprobat de Parlament, și acest lucru nu este garantat, având în vedere criticile aduse din partea partidului primului ministru Boris Johnson. De asemenea, guvernul nu a exclus extinderea programului la baruri și alte localuri. „Ne rezervăm dreptul de a mandata certificarea în orice moment, dacă este necesar să reducem transmisia”, a spus Johnson, pe 19 iulie.

Germania

Dezbaterea despre pașapoartele de vaccinare pare să se încingă. Unii politicieni doresc ca acesta să fie obligatoriu pentru participarea la evenimentele sportive și la concerte, iar alții avertizează că acest lucru ar discrimina persoanele care nu au avut șansa de a se vaccina sau pur și simplu nu vor. Helge Braun, șeful de cabinet al lui Merkel, a ridicat perspectiva primului caz, în weekend. Nevaccinații ar trebui să limiteze contactele în cazul unui nivel ridicat de infecții în Germania și le-ar fi interzisă intrarea în „restaurante, cinematografe și pe stadioane”, a declarat el pentru ziarul Bild am Sonntag. Însă Armin Laschet, succesorul lui Merkel în funcția de lider creștin-democrat, a respins ideea, potrivit Der Spiegel. Merkel însăși și-a exprimat clar punctul de vedere la începutul acestei luni: „Nu avem intenția de a merge pe acest drum”, a spus ea. „Nu cred că putem câștiga încredere schimbând ceea ce am spus înainte, și anume că nu vrem vaccinare obligatorie”.

Franța

Permise sanitare vor fi necesare pentru locurile cu o capacitate de peste 50 de persoane – inclusiv cinematografe și teatre – și regula se va extinde la restaurante, cafenele, cluburi de noapte și chiar la centrele comerciale, începând cu luna viitoare. Adâncind controversa, Macron a cerut ca vaccinările să fie obligatorii pentru anumite sectoare, deși oamenii pot fi exceptați din motive valide de sănătate. Lucrătorii din domeniul sănătății au termen până la 15 septembrie pentru a obține un permis. Angajații din locurile publice, până la 30 august. Permisul va fi obligatoriu pentru a urca într-un tren sau avion, dar nu și în metrou sau în autobuzele locale.

Italia

Italia, epicentrul inițial al virusului în Europa în 2020, restricționează, de asemenea, multe activități de agrement pentru cei nevaccinați, din 6 august. Cabinetul premierului Mario Draghi a decis, săptămâna trecută, că va fi necesar un permis verde pentru a lua masa în interior sau pentru a intra în locuri aglomerate, precum teatre, stadioane, cinematografe, săli de sport sau muzee. Draghi a ridicat perspectiva unor noi restricții și daune aduse economiei dacă prea puțini oameni sunt inoculați. „Lipsa vaccinării înseamnă un nou lockdown”, a spus el.

Spania

În Spania, regulile pot diferi în funcție de regiune și, în acest moment, nu există un ordin clar la nivel național cu privire la necesitatea unui permis verde pentru accesul în restaurante, baruri și la evenimentele publice. Regiunea Galicia din nord-vestul Spaniei solicită un certificat de vaccinare sau un test negativ Covid-19 pentru accesul în hotelurile și restaurantele din municipalitățile cu cea mai mare incidență. În Insulele Canare, aceleași reguli se aplică pentru accesul în restaurante, hoteluri și anumite alte spații din insulele care sunt la nivelul 4, cel mai ridicat din clasamentul de alertă pandemică. În prezent, este la acest nivel doar Tenerife. Punctul fierbinte al virusului, Catalonia, nu a implementat o astfel de măsură, deși se află sub o carantină de noapte.

Belgia

Belgia va introduce un certificat de vaccinare – pe care îl numește Covid Safe Ticket – începând cu 13 august, pentru evenimentele în aer liber cu peste 1.500 de persoane. Acesta va fi extins pentru a acoperi evenimentele mari de la 1 septembrie. Evenimentele care utilizează certificatul pot elimina regulile de distanțare și masca. Când a fost anunțat în iunie, autoritățile au planificat ca acesta să se aplice la evenimente în interior și în aer liber cu 5.000 sau mai multe persoane, dar au ajustat cifrele ​​săptămâna trecută. Într-o altă modificare, guvernul a modificat regulile privind testele negative Covid-19, scurtând validitatea atât a rezultatelor PCR, cât și a rezultatelor testelor antigen. Aceasta a determinat Pukkelpop, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din Belgia, un eveniment de patru zile, să-și anuleze ediția din 2021.

Austria

Austria a menținut așa-numita regulă 3-G pentru majoritatea serviciilor, inclusiv restaurante, hoteluri și evenimente culturale, unde clienții trebuie să prezinte dovada fie a unei vaccinări, a recuperării sau un test negativ recent. Săptămâna trecută, guvernul a înăsprit regulile privind accesul în cluburile de noapte, permițându-l numai pentru persoanele cu vaccinare completă sau un test recent PCR.

Grecia

În Grecia, începând cu 16 iulie, se solicită un permis sanitar care să prezinte fie un test negativ, fie vaccinare sau imunizare după boală, pentru a merge în restaurante, baruri, cluburi de noapte, cinematografe. Dar nu este nevoie de permis pentru spațiile exterioare ale barurilor și restaurantelor.

Irlanda

Pub-urile și restaurantele se pot redeschide la interior de luni. Doar persoanele care sunt complet vaccinate sau vindecate de Covid-19, în ultimele șase luni, împreună cu copiii, vor putea intra.

Portugalia

Cluburile de noapte rămân închise în Portugalia. La hoteluri, oaspeții trebuie să prezinte un test negativ Covid-19 sau un certificat de vaccinare pentru check-in.

Elveţia

Dovada vaccinării este necesară pentru cluburile de noapte și evenimentele cu peste 1.000 de persoane, deși este posibil ca aceasta să fie extinsă la mai multe locuri.

Croaţia

De luni, Croația limitează întrunirile publice la 50 de persoane, iar adunările persoanelor vaccinate cu pașaport Covid valid vor fi limitate la 1.000, a declarat vicepremierul Davor Bozinovic vineri. Noile măsuri vor dura până pe 15 august.

România

În România, a doua țară UE cu cele mai puține persoane vaccinate, după Bulgaria, certificatele de vaccinare sunt utilizate, în prezent, în principal pentru călătoriile transfrontaliere. Cu toate acestea, vicepremierul Dan Barna a declarat, vineri, că guvernul are în vedere să le permită doar cetățenilor vaccinați să meargă în weekend la centrele comerciale, care sunt văzute ca locuri cu risc major, în timp ce cei nevaccinați ar putea merge în restul săptămânii.

Sursa foto: Dreamstime