Și SUA și China sunt legate de alți actori mondiali de cercetare, pregătiți să modeleze știința și inovația în deceniile următoare. Dar există riscul unor efecte negative ale parteneriatelor, distruse de geopolitica actuală.

În 1999, SUA au dominat producția științifică, dar până în 2019, imaginea globală s-a schimbat dramatic, potrivit unui raport recent al Centrului pentru Securitate și Tehnologie Emergentă al Universității Georgetown.

China, SUA și UE sunt lideri în cîteva domenii

În prezent, nu există o țară care să domine. China, SUA și UE sunt lideri în cîteva domenii. O analiză Nature publicată recent a sugerat creșterea colaborărilor dintre SUA și China.

Atât Nature, cât și CSET au constatat o creștere a colaborărilor internaționale care implică trei sau mai multe națiuni. Dar unele țări – Australia, de exemplu – au niveluri ridicate de colaborare cu trei sau mai multe țări. „Lumea pe care comunitățile de informații și apărare și-au construit strategii a dispărut”, spune Melissa Flagg, cercetător principal la CSET și autoare a raportului.

Știința este în centrul atenției și într-un proiect de lege axat pe concurența SUA cu China, care a trecut de Senat și acum este analizat de Cameră.

Legea SUA privind inovarea și concurența include dispoziții care ar aduce o mai mare supraveghere cercetării și parteneriatelor internaționale pentru a încerca să abordeze influența străină asupra cercetării și furtului de date.

„Nu se poate să separăm SUA de angajamentele noastre internaționale. Este un sistem”, spune Caroline Wagner, care studiază colaborarea științifică la Universitatea de Stat din Ohio. Dar, unele domenii, de exemplu, științele biologice și materialele cuantice, pot necesita alegeri strategice mai atente, adaugă ea.

Țările care colaborează și cu SUA și cu China pentru a exploata infrastructura, echipamentele și expertiza se confruntă cu alegeri complicate care ar putea avea un cost pentru programele lor științifice interne.

Țările G7 au anunțat că vor înființa un grup de lucru

Țările G7 au anunțat zilele trecute că vor înființa un grup de lucru pentru a proteja „colaborarea de cercetare deschisă și reciprocă” în toate țările. SUA și Marea Britanie au anunțat recent un acord pentru a spori colaborarea pentru tehnologiile emergente, inclusiv AI, calculul cuantic și baterii și pentru a dezvolta norme și standarde pentru partajarea datelor.

Dar țările din UE, o fortăreață științifică, „văd din ce în ce mai mult o a treia cale posibilă: Să nu alegem niciun gigant! Să ne alegem pe noi înșine și să creăm propriile noastre ecosisteme”.

Franța, de exemplu, colaborează cu SUA în spațiu prin intermediul Agenției Spațiale Europene, dar cooperează și cu China în ceea ce privește sateliții de observare a Pământului, astrofizica și explorarea. Australia e într-o combinație mai complicată. Alianța sa cu SUA oferă securitate, dar beneficiază și de colaborările științifice atât cu SUA, cât și cu China.

Concluzia: „Această idee de decuplare nu este o alegere pe care o facem singuri”, spune Flagg despre SUA.