China va risca izolarea internațională dacă nu va permite o anchetă „reală” pe teritoriul său cu privire la originile virusului. Este avertismentul consilierului american pentru securitate națională, Jake Sullivan.

China riscă izolarea

Comentariile lui Sullivan vin după apelul de săptămâna trecută al liderilor G7 privind o nouă investigație cu privire la originea virusului.

Luna trecută, Biden a ordonat comunității de informații americane să-și „dubleze” eforturile pentru a determina în 90 de zile de unde provine coronavirusul.

Scopul este de a prezenta Chinei „o alegere strictă: fie va permite, într-un mod responsabil, anchetatorilor să afle de unde a venit acest virus, fie se vor confrunta cu izolare în comunitatea internațională”, a spus Sullivan la Fox News.

SUA, presiuni la adresa aliaţilor

SUA vor continua să facă presiuni în cooperare cu aliații și partenerii săi „până când vom stabili clar modul în care a apărut acest virus în lume și cine poartă responsabilitatea pentru asta”.

China a respins teoria conform căreia virusul provine din laboratorul din Wuhan, orașul chinez în care au fost raportate primele cazuri.

Ancheta OMS, care în primăvară a trimis o misiune în China pentru a analiza originile virusului, ar urma să fie urmată de o a doua anchetă, separat de cea a serviciilor de informații ale SUA.

„Nu vom emite amenințări sau ultimatumuri în acest moment”, a spus Sullivan. ”Dacă totuși China nu își respectă obligațiile, „va trebui să luăm în considerare răspunsurile noastre în acel moment și o vom face alături de aliații noștri”, a spus el.

„Nu vom accepta ca acum China să spună nu”, a declarat Sullivan.

Potrivit unui raport de informații al SUA citat de Wall Street Journal, în care sunt dezvoltate informații publicate sumar de Departamentul de Stat, într-o fișă emisă în ultimele zile ale administrației Trump, trei cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan s-ar fi îmbolnăvit în noiembrie 2019 și ar fi solicitat internarea pentru a primi îngrijiri medicale. În document este precizat faptul că pacienții manifestau „simptome compatibile atât cu Covid-19, cât și cu o boală sezonieră obișnuită”.

Sursa foto: Dreamstime